To moja pierwsza propozycja na wiosenny festiwal zupy ogłoszony przez Pelę
Składniki dla 8-10 osób:
2łyzki oliwy
4 ząbki czosnku drobno posiekane
150 g szynki w kawałku, drobno pokrojonej
1 duża cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
1 średnia marchewka, pokrojona
1 średni ziemniak, drobno pokrojony
2 1/2 szklanki soczewicy
4 l wody
2 liście laurowe
4 duże pomidory /880g/, drobno pokrojone
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól,pieprz
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu,dodaj czosnek,szynkę,cebulę, łodygi selera, marchew i ziemniak.Smaż, mieszając,aż warzywa będą miękkie.Wyjmij je z garnka i odstaw.
Wlej do tego samego garnka wodę,wsyp soczewicę i liście laurowe.Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu, aż soczewica będzie prawie miękka.Dodaj odłożone warzywa i szynkę, dodaj pomidory.Podgrzewaj bez przykrycia, do chwili, aż zupa zgęstnieje, a soczewica będzie miękka.Dodaj sól,pieprz, ocet winny i słodką paprykę.Wymieszaj i podawaj.
Moje zmiany: gotowałam z połowy składników. Dałam mniej wody o 1/3, zamiast szynki dałam wędzony bekon.
Przepis pochodzi z książki - Kuchnia hiszpańska, tradycje, smaki,potrawy

Składniki dla 8-10 osób:
2łyzki oliwy
4 ząbki czosnku drobno posiekane
150 g szynki w kawałku, drobno pokrojonej
1 duża cebula, posiekana
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w talarki
1 średnia marchewka, pokrojona
1 średni ziemniak, drobno pokrojony
2 1/2 szklanki soczewicy
4 l wody
2 liście laurowe
4 duże pomidory /880g/, drobno pokrojone
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól,pieprz
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu,dodaj czosnek,szynkę,cebulę, łodygi selera, marchew i ziemniak.Smaż, mieszając,aż warzywa będą miękkie.Wyjmij je z garnka i odstaw.
Wlej do tego samego garnka wodę,wsyp soczewicę i liście laurowe.Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu, aż soczewica będzie prawie miękka.Dodaj odłożone warzywa i szynkę, dodaj pomidory.Podgrzewaj bez przykrycia, do chwili, aż zupa zgęstnieje, a soczewica będzie miękka.Dodaj sól,pieprz, ocet winny i słodką paprykę.Wymieszaj i podawaj.
Moje zmiany: gotowałam z połowy składników. Dałam mniej wody o 1/3, zamiast szynki dałam wędzony bekon.
Przepis pochodzi z książki - Kuchnia hiszpańska, tradycje, smaki,potrawy