Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Hiszpańskie tapas
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Bahus" data-source="post: 119802" data-attributes="member: 49"><p><strong>Hiszpańskie tapas </strong> </p><p></p><p>6 łyżek masła </p><p>8 łyżek mąki </p><p>1 szklanka mleka </p><p>sól, biały pieprz </p><p>5 dag suszonej szynki serrano (może być polska polędwica łososiowa) </p><p>3 jajka </p><p>5 łyżek tartej bułki </p><p>1 litr oliwy </p><p>3 ząbki czosnku sok z </p><p>1 cytryny </p><p>4 ziarenka pieprzu </p><p>2 listki laurowe </p><p>2 gałązki tymianku </p><p>25 dag pieczarek </p><p>50 dag ziemniaków </p><p>1 cebula </p><p>1 mały strączek chili 12 dużych krewetek </p><p></p><p><strong>Zrobić krokiety z szynki:</strong> </p><p>na głębokiej patelni stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Wlać mleko, mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i biatym pieprzem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie dodać pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformować 12 krokiecików. Panierować najpierw w jednym rozmąconym jajku, następnie w tartej butce. W garnku rozgrzać potowe oliwy, usmażyć krokieciki na złoty kolor i osaczyć z tłuszczu (można położyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar oliwy). </p><p></p><p><strong>Przygotować marynowane pieczarki:</strong> </p><p>posiekać jeden ząbek czosnku. Do rondla wlać po pół szklanki oliwy i wody oraz sok cytrynowy, włożyć czosnek, ziarenka pieprzu, jeden listek laurowy i tymianek. Na koniec wsypać pól łyżeczki soli. Gotować 20 minut. Do gorącej zalewy włożyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Pieczarki pozostawić w zalewie, aż całkowicie ostygną. </p><p></p><p><strong>Przyrządzić tortiiię:</strong> </p><p>ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Usmażyć (20 minut) na połowie szklanki oliwy, osolić. Po 10 minutach smażenia dodać posiekaną cebulę i zlać nadmiar oliwy. W garnuszku rozmącić trzepaczką dwa jajka (jak na omlet), polać ziemniaki na patelni i smażyć dalej, aż jajka się zetną (najlepiej pod przykryciem).</p><p></p><p><strong>Zrobić czosnkowe krewetki:</strong> </p><p>dwa ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki. Chili oczyścić, opłukać, usunąć pestki. Strąk drobno posiekać. Krewetki dobrze oczyścić i umyć, usmażyć (3 minuty) z listkiem laurowym, czosnkiem i chili. Osolić. </p><p> </p><p>Są to bardzo popularne w Hiszpanii przekąski podawane najszęściej do piwa i wina.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Bahus, post: 119802, member: 49"] [B]Hiszpańskie tapas [/B] 6 łyżek masła 8 łyżek mąki 1 szklanka mleka sól, biały pieprz 5 dag suszonej szynki serrano (może być polska polędwica łososiowa) 3 jajka 5 łyżek tartej bułki 1 litr oliwy 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny 4 ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 2 gałązki tymianku 25 dag pieczarek 50 dag ziemniaków 1 cebula 1 mały strączek chili 12 dużych krewetek [B]Zrobić krokiety z szynki:[/B] na głębokiej patelni stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć na złoty kolor. Wlać mleko, mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić do smaku solą i biatym pieprzem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Następnie dodać pokrojoną w niedużą kostkę szynkę. Z przygotowanej masy uformować 12 krokiecików. Panierować najpierw w jednym rozmąconym jajku, następnie w tartej butce. W garnku rozgrzać potowe oliwy, usmażyć krokieciki na złoty kolor i osaczyć z tłuszczu (można położyć na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar oliwy). [B]Przygotować marynowane pieczarki:[/B] posiekać jeden ząbek czosnku. Do rondla wlać po pół szklanki oliwy i wody oraz sok cytrynowy, włożyć czosnek, ziarenka pieprzu, jeden listek laurowy i tymianek. Na koniec wsypać pól łyżeczki soli. Gotować 20 minut. Do gorącej zalewy włożyć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Zagotować i od razu zdjąć z ognia. Pieczarki pozostawić w zalewie, aż całkowicie ostygną. [B]Przyrządzić tortiiię:[/B] ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Usmażyć (20 minut) na połowie szklanki oliwy, osolić. Po 10 minutach smażenia dodać posiekaną cebulę i zlać nadmiar oliwy. W garnuszku rozmącić trzepaczką dwa jajka (jak na omlet), polać ziemniaki na patelni i smażyć dalej, aż jajka się zetną (najlepiej pod przykryciem). [B]Zrobić czosnkowe krewetki:[/B] dwa ząbki czosnku pokroić w cieniutkie plasterki. Chili oczyścić, opłukać, usunąć pestki. Strąk drobno posiekać. Krewetki dobrze oczyścić i umyć, usmażyć (3 minuty) z listkiem laurowym, czosnkiem i chili. Osolić. Są to bardzo popularne w Hiszpanii przekąski podawane najszęściej do piwa i wina. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Hiszpańskie tapas
Top
Bottom