Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
hiszpańskie ziemniaki w pomidorach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olasz" data-source="post: 740218" data-attributes="member: 6533"><p>2-3 łyżki oliwy</p><p>600-700 g małych, młodych ziemniaków</p><p>1 cebula, pokrojona w półplasterki</p><p>2 zielone papryki, pokrojone w paski</p><p>1 łyżeczka chilli/ostrej papryki</p><p>1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie <a href="http://www.tienda.com/food/smoked_paprika.html)" target="_blank">http://www.tienda.com/food/smoked_paprika.html)</a></p><p>1 łyżeczka musztardy</p><p>1 puszka pomidorów</p><p>300 ml wywaru z warzyw lub wody z bulionem warzywnym w kostce</p><p>sól, pieprz</p><p>posiekana natka pietruszka do posypania</p><p></p><p></p><p>Ziemniaki umyć i poprzekrawać na połówki lub inne ćwiartki, chodzi o to, żeby uzyskać podobnej wielkości kawałki.</p><p>Na dużej patelni lub w garnku o płaskim dnie rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i cebulę. Smażyć ok. 4-5 minut, często mieszając, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodać zieloną paprykę, chilli, wędzoną paprykę w proszku (warto potrudzić się i kupić/wyłudzić/wyczarować puszkę spod ziemi, lepiej od razu 2) i musztardę, smażyć jeszcze 2-3 minuty mieszając.</p><p>Dodać pomidory, wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku.</p><p>Przełożyć ziemniaki z sosem do podgrzanej miski, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.</p><p>Są bardzo smaczne również na zimno.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olasz, post: 740218, member: 6533"] 2-3 łyżki oliwy 600-700 g małych, młodych ziemniaków 1 cebula, pokrojona w półplasterki 2 zielone papryki, pokrojone w paski 1 łyżeczka chilli/ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie [URL="http://www.tienda.com/food/smoked_paprika.html)"]http://www.tienda.com/food/smoked_paprika.html)[/URL] 1 łyżeczka musztardy 1 puszka pomidorów 300 ml wywaru z warzyw lub wody z bulionem warzywnym w kostce sól, pieprz posiekana natka pietruszka do posypania Ziemniaki umyć i poprzekrawać na połówki lub inne ćwiartki, chodzi o to, żeby uzyskać podobnej wielkości kawałki. Na dużej patelni lub w garnku o płaskim dnie rozgrzać oliwę, dodać ziemniaki i cebulę. Smażyć ok. 4-5 minut, często mieszając, aż cebula zeszkli się i zmięknie. Dodać zieloną paprykę, chilli, wędzoną paprykę w proszku (warto potrudzić się i kupić/wyłudzić/wyczarować puszkę spod ziemi, lepiej od razu 2) i musztardę, smażyć jeszcze 2-3 minuty mieszając. Dodać pomidory, wywar i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku. Przełożyć ziemniaki z sosem do podgrzanej miski, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać. Są bardzo smaczne również na zimno. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
hiszpańskie ziemniaki w pomidorach
Top
Bottom