Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Holenderska zupa jarzynowa z serem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 817616" data-attributes="member: 10341"><p>Podaję ten przepis z książki M. Halbańskiego &quot;Potrawy z różnych stron świata&quot;. Przepis trochę zmodyfikowałam, żeby ułatwić sobie pracę. Podam wersję oryginalną i tę nieco zmienioną.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>20 dkg białej fasoli (ja brałam fasolę z puszki)</p><p>2 cebule</p><p>4 pory (tylko białe części)</p><p>25 dkg białej kapusty</p><p>1,5 l rosołu (brałam rosół drobiowy z kostki)</p><p>łyżka śmietany (22%)</p><p>4 dkg masła</p><p>15 dkg sera edamskiego</p><p>natka pietruszki</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Namoczoną na noc fasolę gotuje się w wodzie, w której się moczyła, odcedza i przeciera przez cedzak, przelewając rosołem. Ja wzięłam 1,5 puszki białej fasoli, odcedziłam i dalej postępowałam tak samo, czyli przecierałam ją, przelewając rosołem. W rondlu stopiłam masło, dodałam obrane i cienko pokrojone w półplasterki cebule, poszatkowaną kapustę i pory w cienkich plasterkach. Dusiłam wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut, dopóki warzywa nie były miękkie. Wtedy połączyłam je z rosołem z przetartą fasolą, dodałam utarty ser, śmietanę i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gdyby dla kogoś była za gęsta, dodać trochę rosołu. Na koniec trzeba doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Nie podano z czym się je tę zupę. Jest dość gęsta od warzyw i prawdopodobnie je się ją samą. Można też chyba podać do niej jakieś pieczywo. Mnie smakowała bez żadnych dodatków.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 817616, member: 10341"] Podaję ten przepis z książki M. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata". Przepis trochę zmodyfikowałam, żeby ułatwić sobie pracę. Podam wersję oryginalną i tę nieco zmienioną. [B]Składniki [/B]20 dkg białej fasoli (ja brałam fasolę z puszki) 2 cebule 4 pory (tylko białe części) 25 dkg białej kapusty 1,5 l rosołu (brałam rosół drobiowy z kostki) łyżka śmietany (22%) 4 dkg masła 15 dkg sera edamskiego natka pietruszki sól, pieprz Namoczoną na noc fasolę gotuje się w wodzie, w której się moczyła, odcedza i przeciera przez cedzak, przelewając rosołem. Ja wzięłam 1,5 puszki białej fasoli, odcedziłam i dalej postępowałam tak samo, czyli przecierałam ją, przelewając rosołem. W rondlu stopiłam masło, dodałam obrane i cienko pokrojone w półplasterki cebule, poszatkowaną kapustę i pory w cienkich plasterkach. Dusiłam wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut, dopóki warzywa nie były miękkie. Wtedy połączyłam je z rosołem z przetartą fasolą, dodałam utarty ser, śmietanę i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gdyby dla kogoś była za gęsta, dodać trochę rosołu. Na koniec trzeba doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Nie podano z czym się je tę zupę. Jest dość gęsta od warzyw i prawdopodobnie je się ją samą. Można też chyba podać do niej jakieś pieczywo. Mnie smakowała bez żadnych dodatków. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Holenderska zupa jarzynowa z serem
Top
Bottom