Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Holenderska zupa serowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1028407" data-attributes="member: 10341"><p>Przygotowuje się ją błyskawicznie, bo w niecałe pół godziny. Dla mnie z deserem wystarczyła za cały obiad. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie. Proporcje dla 4-6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>15 dkg goudy lub innego twardego sera</p><p>3 - 4 łyżki mąki</p><p>5 łyżek masła</p><p>ponad 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)</p><p>sól, biały pieprz</p><p>żółtko</p><p>pół szklanki śmietany</p><p>2 łyżki posiekanej natki pietruszki</p><p>2 łyżki pokrojonego szczypiorku</p><p>2 kromki chleba tostowego</p><p>łyżka masła do grzanek</p><p></p><p>Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Mąkę przesmażamy z masłem, nie rumieniąc, wlewamy tyle zimnego bulionu, żeby po 8 minutach gotowania, przy stałym mieszaniu, miała lekko kremową konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do rosołu wkładamy ser, mieszamy aż się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko roztrzepane ze śmietaną, mieszamy. Posiekaną zieleninę rozłożyć w talerzach i wlać zupę. Przedtem chleb kroimy w kostkę, rumienimy na maśle i podajemy do zupy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1028407, member: 10341"] Przygotowuje się ją błyskawicznie, bo w niecałe pół godziny. Dla mnie z deserem wystarczyła za cały obiad. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie. Proporcje dla 4-6 osób. [B]Składniki [/B]15 dkg goudy lub innego twardego sera 3 - 4 łyżki mąki 5 łyżek masła ponad 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) sól, biały pieprz żółtko pół szklanki śmietany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 kromki chleba tostowego łyżka masła do grzanek Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Mąkę przesmażamy z masłem, nie rumieniąc, wlewamy tyle zimnego bulionu, żeby po 8 minutach gotowania, przy stałym mieszaniu, miała lekko kremową konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do rosołu wkładamy ser, mieszamy aż się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko roztrzepane ze śmietaną, mieszamy. Posiekaną zieleninę rozłożyć w talerzach i wlać zupę. Przedtem chleb kroimy w kostkę, rumienimy na maśle i podajemy do zupy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Holenderska zupa serowa
Top
Bottom