Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Holenderskie placki ziemniaczane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 831180" data-attributes="member: 10341"><p>Obecnie stare ziemniaki nadają się znakomicie do różnorodnych przeróbek, stanowiąc wdzięczny i tani surowiec , z którego możemy przygotować wiele atrakcyjnych i urozmaicających nasze posiłki potraw. </p><p>Placki ziemniaczane są ulubioną potrawą nie tylko w Polsce. W Niemczech lub Holandii mają także licznych wielbicieli. Holenderskie placki różnią się w smaku nieco od naszych, choć są dobre i łatwe w przyrządzaniu. Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 kg ziemniaków</p><p>30 - 35 dkg sera gouda</p><p>3 jajka</p><p>4 łyżki mąki</p><p>masło i olej lub oliwa do smażenia</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Obrane ziemniaki ucieramy na miazgę, dodajemy całe jajka, mąkę, odrobinę soli (ser jest słony) i pieprzu do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję normalnego ciasta, z którego smażymy nasze swojskie placki ziemniaczane. Ser kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem z utartych ziemniaków. Na patelni rozpuszczamy masło pół na pół z olejem lub oliwą. Smażone na takiej mieszance placki są wyjątkowo aromatyczne. Na silnie rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy natychmiast z patelni, bo tylko placki świeżutko usmażone są kruche i pełne smaku. </p><p>Do placków na sposób holenderski podajemy, zależnie od tego na co mamy w danej chwili ochotę - sos pomidorowy, surówkę z marchwi albo <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044" target="_blank">z kwaszonej kapusty</a>, mus z jabłek lub zieloną sałatę.</p><p>Placki te, zwłaszcza podane z jednym z wymienionych dodatków, stanowią kompletne danie obiadowe, zdrowe, sytne i bardzo smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 831180, member: 10341"] Obecnie stare ziemniaki nadają się znakomicie do różnorodnych przeróbek, stanowiąc wdzięczny i tani surowiec , z którego możemy przygotować wiele atrakcyjnych i urozmaicających nasze posiłki potraw. Placki ziemniaczane są ulubioną potrawą nie tylko w Polsce. W Niemczech lub Holandii mają także licznych wielbicieli. Holenderskie placki różnią się w smaku nieco od naszych, choć są dobre i łatwe w przyrządzaniu. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki[/B] 2 kg ziemniaków 30 - 35 dkg sera gouda 3 jajka 4 łyżki mąki masło i olej lub oliwa do smażenia sól, pieprz Obrane ziemniaki ucieramy na miazgę, dodajemy całe jajka, mąkę, odrobinę soli (ser jest słony) i pieprzu do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję normalnego ciasta, z którego smażymy nasze swojskie placki ziemniaczane. Ser kroimy w drobną kostkę i łączymy z ciastem z utartych ziemniaków. Na patelni rozpuszczamy masło pół na pół z olejem lub oliwą. Smażone na takiej mieszance placki są wyjątkowo aromatyczne. Na silnie rozgrzany tłuszcz nakładamy łyżką porcję ciasta, rozpłaszczamy i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy natychmiast z patelni, bo tylko placki świeżutko usmażone są kruche i pełne smaku. Do placków na sposób holenderski podajemy, zależnie od tego na co mamy w danej chwili ochotę - sos pomidorowy, surówkę z marchwi albo [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=27044"]z kwaszonej kapusty[/URL], mus z jabłek lub zieloną sałatę. Placki te, zwłaszcza podane z jednym z wymienionych dodatków, stanowią kompletne danie obiadowe, zdrowe, sytne i bardzo smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Holenderskie placki ziemniaczane
Top
Bottom