- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Pyszny, kremowy, maslany sos, najlepszy do warzyw i ryb. Robie go od lat.
2 duze zoltka
1 1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 1/2 lyzeczki octu z bialego wina
110g masla
sol
pieprz
Zoltka wkladam do miseczki i blenduje ze szczypta soli i pieprzu, 1 minute. W rondelku podgrzewam sok z octem, az zacznie bulgotac i chwilke gotuje na malenkim ogniu. Wlaczam blender i cienkim strumieniem wlewam miksture do zoltek, blendujac przez caly czas. Wylaczam blender i do tego samego rondelka wkladam maslo. Stapiam je na wolnym ogniu, az zacznie sie pienic. Zdejmuje z ognia i znow z blenderem na wolnych obrotach, wlewam maslo cienkim strumieniem do masy zoltkowej. Zbieram sos ze scianek miski i raz jeszcze krotko blenduje. Sos gotowy.
Teraz, mozna zrobic jeszcze lzejsza wersje sosu, dodajac do gotowego sosu podstawowego, ubite na soft peaks, bialka z dwoch jajek. Sos taki mozna podgrzewac (sie nie zwarzy bo bialka stabulizuja calosc). Mozna rowniez zamrozic.
2 duze zoltka
1 1/2 lyzeczki soku z cytryny
1 1/2 lyzeczki octu z bialego wina
110g masla
sol
pieprz
Zoltka wkladam do miseczki i blenduje ze szczypta soli i pieprzu, 1 minute. W rondelku podgrzewam sok z octem, az zacznie bulgotac i chwilke gotuje na malenkim ogniu. Wlaczam blender i cienkim strumieniem wlewam miksture do zoltek, blendujac przez caly czas. Wylaczam blender i do tego samego rondelka wkladam maslo. Stapiam je na wolnym ogniu, az zacznie sie pienic. Zdejmuje z ognia i znow z blenderem na wolnych obrotach, wlewam maslo cienkim strumieniem do masy zoltkowej. Zbieram sos ze scianek miski i raz jeszcze krotko blenduje. Sos gotowy.
Teraz, mozna zrobic jeszcze lzejsza wersje sosu, dodajac do gotowego sosu podstawowego, ubite na soft peaks, bialka z dwoch jajek. Sos taki mozna podgrzewac (sie nie zwarzy bo bialka stabulizuja calosc). Mozna rowniez zamrozic.