Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Hollandaise
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1520672" data-attributes="member: 1142"><p>Pyszny, kremowy, maslany sos, najlepszy do warzyw i ryb. Robie go od lat.</p><p></p><p><strong>2 duze zoltka</strong></p><p><strong>1 1/2 lyzeczki soku z cytryny</strong></p><p><strong>1 1/2 lyzeczki octu z bialego wina</strong></p><p><strong>110g masla</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p></p><p>Zoltka wkladam do miseczki i blenduje ze szczypta soli i pieprzu, 1 minute. W rondelku podgrzewam sok z octem, az zacznie bulgotac i chwilke gotuje na malenkim ogniu. Wlaczam blender i cienkim strumieniem wlewam miksture do zoltek, blendujac przez caly czas. Wylaczam blender i do tego samego rondelka wkladam maslo. Stapiam je na wolnym ogniu, az zacznie sie pienic. Zdejmuje z ognia i znow z blenderem na wolnych obrotach, wlewam maslo cienkim strumieniem do masy zoltkowej. Zbieram sos ze scianek miski i raz jeszcze krotko blenduje. Sos gotowy. </p><p></p><p>Teraz, mozna zrobic jeszcze lzejsza wersje sosu, dodajac do gotowego sosu podstawowego, ubite na soft peaks, bialka z dwoch jajek. Sos taki mozna podgrzewac (sie nie zwarzy bo bialka stabulizuja calosc). Mozna rowniez zamrozic.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1520672, member: 1142"] Pyszny, kremowy, maslany sos, najlepszy do warzyw i ryb. Robie go od lat. [B]2 duze zoltka 1 1/2 lyzeczki soku z cytryny 1 1/2 lyzeczki octu z bialego wina 110g masla sol pieprz[/B] Zoltka wkladam do miseczki i blenduje ze szczypta soli i pieprzu, 1 minute. W rondelku podgrzewam sok z octem, az zacznie bulgotac i chwilke gotuje na malenkim ogniu. Wlaczam blender i cienkim strumieniem wlewam miksture do zoltek, blendujac przez caly czas. Wylaczam blender i do tego samego rondelka wkladam maslo. Stapiam je na wolnym ogniu, az zacznie sie pienic. Zdejmuje z ognia i znow z blenderem na wolnych obrotach, wlewam maslo cienkim strumieniem do masy zoltkowej. Zbieram sos ze scianek miski i raz jeszcze krotko blenduje. Sos gotowy. Teraz, mozna zrobic jeszcze lzejsza wersje sosu, dodajac do gotowego sosu podstawowego, ubite na soft peaks, bialka z dwoch jajek. Sos taki mozna podgrzewac (sie nie zwarzy bo bialka stabulizuja calosc). Mozna rowniez zamrozic. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Hollandaise
Top
Bottom