Chciałam zakończyć ten pracowity dzień czymś uspokajającym. Kto pokusi się dotrzymać mi towarzystwa? Wszystkie potrzebne ingrendjencje mam w domu, więc do rzeczy:
składniki dla 2 osób
- 80 ml koniaku
- 120 ml porto (pozostał po dodaniu go do sosu, a teraz będę czściej kupowała, bo ma zastosowania wszechstronne)
- 200 ml kawy czarnej, mocnej, świerzo zaparzonej
- 1 żółtko
-2 łyżeczki cukru pudru
- gałka muszkatołowa
Żółtko ubijamy z cukrem na jednolitą masę.
Do rondla wlewamy kawę, koniak i porto. Stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy, ciągle mieszając i pilnując, żeby mieszaniana nie zagotowała się. Do naczynia z ubitym żółtkiem wlewać powoli podgrzaną mieszaninę i ubijać energicznie, by otrzymać jednorodny płyn.
Przelać gotowy napój do szklanek z uchem, wcześniej podgrzanych. Wierzch napoju posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową .
Podajemy między posiłkami lub do słodyczy w chłodne dni.
Flipy są napojami mieszanymi, zawierajacymi zawsze żółtko, zwykle ubite z cukrem pudrem. Obecność żółtka zbliża charakter napoju do kremu emulsyjnego. Wszystkie flipy mają silny aromat pochodzący od aromatycznych alkoholi, soków owocowych lub kawy i przypraw korzennych, jak gałka muszkatołowa, imbir, cynamon.
Przedstawiony tutaj flip nie należy do typowych. Większość flipów podawana jest w stanie schłodzonym. Jeśli z podanego przepisu usunie się kawę,a pozostałe składniki wymiesza w schakerze z kostkami lodu, to otrzyma się aromatyczny napój na ciepłe dni - porto flip. Flip ten podaje się, jak wszystkie ochłodzone flipy, w kieliszkach do czerwonego wina.
Przepis zaczerpnięty i z dobrym skutkiem wypróbowany z wydania "koktajle" Andrzeja Zygmuntowicza
składniki dla 2 osób
- 80 ml koniaku
- 120 ml porto (pozostał po dodaniu go do sosu, a teraz będę czściej kupowała, bo ma zastosowania wszechstronne)
- 200 ml kawy czarnej, mocnej, świerzo zaparzonej
- 1 żółtko
-2 łyżeczki cukru pudru
- gałka muszkatołowa
Żółtko ubijamy z cukrem na jednolitą masę.
Do rondla wlewamy kawę, koniak i porto. Stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy, ciągle mieszając i pilnując, żeby mieszaniana nie zagotowała się. Do naczynia z ubitym żółtkiem wlewać powoli podgrzaną mieszaninę i ubijać energicznie, by otrzymać jednorodny płyn.
Przelać gotowy napój do szklanek z uchem, wcześniej podgrzanych. Wierzch napoju posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową .
Podajemy między posiłkami lub do słodyczy w chłodne dni.
Flipy są napojami mieszanymi, zawierajacymi zawsze żółtko, zwykle ubite z cukrem pudrem. Obecność żółtka zbliża charakter napoju do kremu emulsyjnego. Wszystkie flipy mają silny aromat pochodzący od aromatycznych alkoholi, soków owocowych lub kawy i przypraw korzennych, jak gałka muszkatołowa, imbir, cynamon.
Przedstawiony tutaj flip nie należy do typowych. Większość flipów podawana jest w stanie schłodzonym. Jeśli z podanego przepisu usunie się kawę,a pozostałe składniki wymiesza w schakerze z kostkami lodu, to otrzyma się aromatyczny napój na ciepłe dni - porto flip. Flip ten podaje się, jak wszystkie ochłodzone flipy, w kieliszkach do czerwonego wina.
Przepis zaczerpnięty i z dobrym skutkiem wypróbowany z wydania "koktajle" Andrzeja Zygmuntowicza
Ostatnią edycję dokonał moderator: