Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Hot brandy flip
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1416081" data-attributes="member: 10341"><p>Chciałam zakończyć ten pracowity dzień czymś uspokajającym. Kto pokusi się dotrzymać mi towarzystwa? Wszystkie potrzebne ingrendjencje mam w domu, więc do rzeczy:</p><p></p><p><strong>składniki dla 2 osób</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>- 80 ml koniaku</p><p>- 120 ml porto (pozostał po dodaniu go do sosu, a teraz będę czściej kupowała, bo ma zastosowania wszechstronne)</p><p>- 200 ml kawy czarnej, mocnej, świerzo zaparzonej</p><p>- 1 żółtko</p><p>-2 łyżeczki cukru pudru</p><p>- gałka muszkatołowa</p><p></p><p>Żółtko ubijamy z cukrem na jednolitą masę.</p><p>Do rondla wlewamy kawę, koniak i porto. Stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy, ciągle mieszając i pilnując, żeby mieszaniana nie zagotowała się. Do naczynia z ubitym żółtkiem wlewać powoli podgrzaną mieszaninę i ubijać energicznie, by otrzymać jednorodny płyn.</p><p>Przelać gotowy napój do szklanek z uchem, wcześniej podgrzanych. Wierzch napoju posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową .</p><p>Podajemy między posiłkami lub do słodyczy w chłodne dni.</p><p>Flipy są napojami mieszanymi, zawierajacymi zawsze żółtko, zwykle ubite z cukrem pudrem. Obecność żółtka zbliża charakter napoju do kremu emulsyjnego. Wszystkie flipy mają silny aromat pochodzący od aromatycznych alkoholi, soków owocowych lub kawy i przypraw korzennych, jak gałka muszkatołowa, imbir, cynamon.</p><p>Przedstawiony tutaj flip nie należy do typowych. Większość flipów podawana jest w stanie schłodzonym. Jeśli z podanego przepisu usunie się kawę,a pozostałe składniki wymiesza w schakerze z kostkami lodu, to otrzyma się aromatyczny napój na ciepłe dni - porto flip. Flip ten podaje się, jak wszystkie ochłodzone flipy, w kieliszkach do czerwonego wina.</p><p></p><p>Przepis zaczerpnięty i z dobrym skutkiem wypróbowany z wydania &quot;koktajle&quot; Andrzeja Zygmuntowicza</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1416081, member: 10341"] Chciałam zakończyć ten pracowity dzień czymś uspokajającym. Kto pokusi się dotrzymać mi towarzystwa? Wszystkie potrzebne ingrendjencje mam w domu, więc do rzeczy: [B]składniki dla 2 osób [/B]- 80 ml koniaku - 120 ml porto (pozostał po dodaniu go do sosu, a teraz będę czściej kupowała, bo ma zastosowania wszechstronne) - 200 ml kawy czarnej, mocnej, świerzo zaparzonej - 1 żółtko -2 łyżeczki cukru pudru - gałka muszkatołowa Żółtko ubijamy z cukrem na jednolitą masę. Do rondla wlewamy kawę, koniak i porto. Stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy, ciągle mieszając i pilnując, żeby mieszaniana nie zagotowała się. Do naczynia z ubitym żółtkiem wlewać powoli podgrzaną mieszaninę i ubijać energicznie, by otrzymać jednorodny płyn. Przelać gotowy napój do szklanek z uchem, wcześniej podgrzanych. Wierzch napoju posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową . Podajemy między posiłkami lub do słodyczy w chłodne dni. Flipy są napojami mieszanymi, zawierajacymi zawsze żółtko, zwykle ubite z cukrem pudrem. Obecność żółtka zbliża charakter napoju do kremu emulsyjnego. Wszystkie flipy mają silny aromat pochodzący od aromatycznych alkoholi, soków owocowych lub kawy i przypraw korzennych, jak gałka muszkatołowa, imbir, cynamon. Przedstawiony tutaj flip nie należy do typowych. Większość flipów podawana jest w stanie schłodzonym. Jeśli z podanego przepisu usunie się kawę,a pozostałe składniki wymiesza w schakerze z kostkami lodu, to otrzyma się aromatyczny napój na ciepłe dni - porto flip. Flip ten podaje się, jak wszystkie ochłodzone flipy, w kieliszkach do czerwonego wina. Przepis zaczerpnięty i z dobrym skutkiem wypróbowany z wydania "koktajle" Andrzeja Zygmuntowicza [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Hot brandy flip
Top
Bottom