Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Hot dogi w drożdżowym cieście*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neta1976" data-source="post: 1245460" data-attributes="member: 5955"><p>Chciałabym z Wami podzielić się moim odkryciem z blogu Berniki. Robiłam wczoraj na kolację. Zdjęć moich nie ma bo tak szybko zniknęły. Na blogu jest dokładny przepis z fotkami krok po kroku.</p><p></p><p> <a href="http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/01/drozdzowe-hot-dogi-z-niespodzianka.html" target="_blank">http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/...spodzianka.html</a></p><p></p><p><strong>ciasto:</strong></p><p>500g mąki (i dodatkowo trochę mąki do wyrabiania) </p><p>2 jajka + 1 żółtko do posmarowania </p><p>1,5 łyżki octu winnego </p><p>1,5 łyżki oleju słonecznikowego </p><p>1,5 łyżki cukru </p><p>1/2 łyżeczka soli </p><p>1 szklanki letniego mleka </p><p>65 g masła rozpuszczonego </p><p>20 g drożdży </p><p></p><p>Ja na farsz dałam:</p><p>-parówki</p><p>- pieczarki przesmażone z cebulką </p><p>- plasterki kiszonego ogórka</p><p>- ser żółty</p><p></p><p>Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę.</p><p></p><p>Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W mikserze roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Cały czas miksując powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.</p><p>Wyrobioną porcję ciasta przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli), ułożyć w równych odstępach parówki, obłożyć kawałkami ogórków, papryki, pokrojonymi oliwkami, startymi pieczarkami, grubo startym żółtym serem, oregano i znowu sosem lub keczupem oraz musztardą. Zwinąć delikatnie w rulon, odciąć resztę, przekroić ciasto pomiędzy nimi, żeby oddzielić dwa hot-dogi, zrolować zaklejając wszelkie szpary i dziurki w ładny rulon w kształcie parówki. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziołami. </p><p></p><p>W tygodniu zrobię z podwójnej porcji bo jedna to za mało. Wtedy wrzucę fotki.</p><p></p><p>PS. Nie miałam octu winnego więc dałam zwykły i tez było pyszne</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neta1976, post: 1245460, member: 5955"] Chciałabym z Wami podzielić się moim odkryciem z blogu Berniki. Robiłam wczoraj na kolację. Zdjęć moich nie ma bo tak szybko zniknęły. Na blogu jest dokładny przepis z fotkami krok po kroku. [URL="http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/2012/01/drozdzowe-hot-dogi-z-niespodzianka.html"]http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/...spodzianka.html[/URL] [B]ciasto:[/B] 500g mąki (i dodatkowo trochę mąki do wyrabiania) 2 jajka + 1 żółtko do posmarowania 1,5 łyżki octu winnego 1,5 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżki cukru 1/2 łyżeczka soli 1 szklanki letniego mleka 65 g masła rozpuszczonego 20 g drożdży Ja na farsz dałam: -parówki - pieczarki przesmażone z cebulką - plasterki kiszonego ogórka - ser żółty Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć pokojową temperaturę. Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W mikserze roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej, rozpuszczone chłodne masło. Cały czas miksując powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrobioną porcję ciasta przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na równy, prostokątny placek, posmarować sosem pomidorowym (lub przecierem, keczupem jak kto woli), ułożyć w równych odstępach parówki, obłożyć kawałkami ogórków, papryki, pokrojonymi oliwkami, startymi pieczarkami, grubo startym żółtym serem, oregano i znowu sosem lub keczupem oraz musztardą. Zwinąć delikatnie w rulon, odciąć resztę, przekroić ciasto pomiędzy nimi, żeby oddzielić dwa hot-dogi, zrolować zaklejając wszelkie szpary i dziurki w ładny rulon w kształcie parówki. Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem, posypać ziołami. W tygodniu zrobię z podwójnej porcji bo jedna to za mało. Wtedy wrzucę fotki. PS. Nie miałam octu winnego więc dałam zwykły i tez było pyszne [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Hot dogi w drożdżowym cieście*
Bottom