- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Hreczanyki podobne są do Hreczniaków. Różnica jest taka, że hreczniaki są potrawą bezmięsną, składającą się z kaszy gryczanej i sera białego. Do hreczanyków używa się zaś mielonego mięsa. Obie wersje są bardzo smaczne i warte wypróbowania. Wg Wikipedii, hreczanyki (zwane także hreczkami - od słowa "hreczka" - kasza gryczana) są potrawą wywodzącą się z Sanoka. Przepis na podstawie strony Podkarpackie Smaki.
1/2 kg mięsa mielonego - u mnie wołowina
taka sama objętościowo ilość ugotowanej kaszy gryczanej - u mnie było to 100 g
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
ew. bułka tarta do panierowania
Kaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym mięsem, obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, my masa odpoczęła.
W międzyczasie przygotować sos.
Wymieszać:
150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 czubatą łyżeczkę majonezu
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Z masy toczyć w dłoniach zgrabne kotlety. Ja moje panierowałam lekko w bułce, by lepiej trzymały kształt. Smażyć z obu stron na złoto.
Na zdjęciu podane z marchewką krychaną.

1/2 kg mięsa mielonego - u mnie wołowina
taka sama objętościowo ilość ugotowanej kaszy gryczanej - u mnie było to 100 g
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
ew. bułka tarta do panierowania
Kaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym mięsem, obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, my masa odpoczęła.
W międzyczasie przygotować sos.
Wymieszać:
150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
1 czubatą łyżeczkę majonezu
4 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Z masy toczyć w dłoniach zgrabne kotlety. Ja moje panierowałam lekko w bułce, by lepiej trzymały kształt. Smażyć z obu stron na złoto.
Na zdjęciu podane z marchewką krychaną.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: