Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Hreczanyki*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1482627" data-attributes="member: 2721"><p><em>Hreczanyki podobne są do <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38219&pid=1481467&st=0&#entry1481467" target="_blank">Hreczniaków</a>. Różnica jest taka, że hreczniaki są potrawą bezmięsną, składającą się z kaszy gryczanej i sera białego. Do hreczanyków używa się zaś mielonego mięsa. Obie wersje są bardzo smaczne i warte wypróbowania. <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza" target="_blank">Wg Wikipedii</a>, hreczanyki (zwane także hreczkami - od słowa &quot;hreczka&quot; - kasza gryczana) są potrawą wywodzącą się z Sanoka. Przepis na podstawie strony <a href="http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/przepisy-i-kulinarne-lokale/dania-i-potrawy/art44,hreczanyki.html" target="_blank">Podkarpackie Smaki.</a></em></p><p></p><p>[ATTACH=full]86435[/ATTACH]</p><p></p><p>1/2 kg mięsa mielonego - u mnie wołowina</p><p>taka sama objętościowo ilość ugotowanej kaszy gryczanej - u mnie było to 100 g</p><p>1 cebula</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>2 jajka</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>olej do smażenia</p><p>ew. bułka tarta do panierowania</p><p></p><p>Kaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym mięsem, obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, my masa odpoczęła.</p><p></p><p>W międzyczasie przygotować sos.</p><p>Wymieszać:</p><p>150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%</p><p>1 czubatą łyżeczkę majonezu</p><p>4 łyżki siekanego koperku</p><p>sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. </p><p></p><p>Z masy toczyć w dłoniach zgrabne kotlety. Ja moje panierowałam lekko w bułce, by lepiej trzymały kształt. Smażyć z obu stron na złoto.</p><p></p><p>Na zdjęciu podane z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38243" target="_blank">marchewką krychaną.</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1482627, member: 2721"] [I]Hreczanyki podobne są do [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38219&pid=1481467&st=0&#entry1481467"]Hreczniaków[/URL]. Różnica jest taka, że hreczniaki są potrawą bezmięsną, składającą się z kaszy gryczanej i sera białego. Do hreczanyków używa się zaś mielonego mięsa. Obie wersje są bardzo smaczne i warte wypróbowania. [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza"]Wg Wikipedii[/URL], hreczanyki (zwane także hreczkami - od słowa "hreczka" - kasza gryczana) są potrawą wywodzącą się z Sanoka. Przepis na podstawie strony [URL="http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/przepisy-i-kulinarne-lokale/dania-i-potrawy/art44,hreczanyki.html"]Podkarpackie Smaki.[/URL][/I] [ATTACH=full]86435[/ATTACH] 1/2 kg mięsa mielonego - u mnie wołowina taka sama objętościowo ilość ugotowanej kaszy gryczanej - u mnie było to 100 g 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka sól i pieprz do smaku olej do smażenia ew. bułka tarta do panierowania Kaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym mięsem, obraną, bardzo drobno posiekaną cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Masę doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodać jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, my masa odpoczęła. W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12% 1 czubatą łyżeczkę majonezu 4 łyżki siekanego koperku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Z masy toczyć w dłoniach zgrabne kotlety. Ja moje panierowałam lekko w bułce, by lepiej trzymały kształt. Smażyć z obu stron na złoto. Na zdjęciu podane z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38243"]marchewką krychaną.[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Hreczanyki*
Top
Bottom