Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Hreczniaki, czyli kotlety z kaszy gryczanej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1481439" data-attributes="member: 2721"><p><em>Specjalnością nadbużańskiej kuchni Lubelszczyzny są zarówno różnego rodzaju placuszki, bliny i gryczane hreczniaki, jak i swojskiego wyrobu sery - białe i żółte. Hreczniaki (Hreczki) to kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Choć połączenie może wydawać się niecodzienne, hreczniaki w smaku nie ustępują niczym kotletom mięsnym. Są pyszne, pożywne a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich nazwa wywodzi się od słowa &quot;hreczka&quot;, czyli kasza gryczana, gryka. </em></p><p></p><p><a href="http://lubelskie.regiopedia.pl/wiki/kulinarna-mapa-lubelszczyzny-nadbuzanski-smak" target="_blank">http://lubelskie.regiopedia.pl/wiki/kulina...adbuzanski-smak</a></p><p><a href="http://familijny.blox.pl/2012/07/Hreczniaki-kotlety-z-kaszy-gryczanej.html#.UoyILyeoTmU" target="_blank">http://familijny.blox.pl/2012/07/Hreczniak...ml#.UoyILyeoTmU</a></p><p></p><p>[ATTACH=full]86350[/ATTACH]</p><p></p><p>200 g kaszy gryczanej</p><p>200 g sera białego twarogowego</p><p>1 duża cebula</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>2 łyżki natki pietruszki</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p>1 jajko</p><p></p><p>tarta bułka do obtoczenia</p><p>olej do smażenia</p><p></p><p>Kaszę gryczaną ugotować do miękkości.</p><p>Na niedużej ilości oleju zrumienić obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym, drobno posiekanym czosnkiem. </p><p>Ugotowaną kaszę wraz z cebulą przestudzić, by nie parzyła w dłonie.</p><p>Dodać natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę biały ser. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać jajko, wymieszać.</p><p>Jeśli masa jest za rzadka (to zależy od wilgotności twarogu), dodać trochę bułki tartej.</p><p>Z masy formować kotlety, obtaczać solidnie w bułce tartej (ta chrupiąca panierka, kontrastująca z miękkim wnętrzem jest potem boska!), smażyć na oleju z obu stron na rumiano. </p><p></p><p>Te kotlety są trochę bardziej miękkie od kotletów mielonych z mięsa, więc przy odwracaniu ich na drugą stronę należy zachować ostrożność.</p><p></p><p>Podawać z sosem koperkowym.</p><p>Wymieszać:</p><p>150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%</p><p>1 czubatą łyżeczkę majonezu</p><p>4 łyżki siekanego koperku</p><p>sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.</p><p></p><p>Edit:</p><p>Polecam takżę <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38244" target="_blank">Hreczanyki</a>, kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1481439, member: 2721"] [I]Specjalnością nadbużańskiej kuchni Lubelszczyzny są zarówno różnego rodzaju placuszki, bliny i gryczane hreczniaki, jak i swojskiego wyrobu sery - białe i żółte. Hreczniaki (Hreczki) to kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Choć połączenie może wydawać się niecodzienne, hreczniaki w smaku nie ustępują niczym kotletom mięsnym. Są pyszne, pożywne a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ich nazwa wywodzi się od słowa "hreczka", czyli kasza gryczana, gryka. [/I] [URL="http://lubelskie.regiopedia.pl/wiki/kulinarna-mapa-lubelszczyzny-nadbuzanski-smak"]http://lubelskie.regiopedia.pl/wiki/kulina...adbuzanski-smak[/URL] [URL="http://familijny.blox.pl/2012/07/Hreczniaki-kotlety-z-kaszy-gryczanej.html#.UoyILyeoTmU"]http://familijny.blox.pl/2012/07/Hreczniak...ml#.UoyILyeoTmU[/URL] [ATTACH=full]86350[/ATTACH] 200 g kaszy gryczanej 200 g sera białego twarogowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka do obtoczenia olej do smażenia Kaszę gryczaną ugotować do miękkości. Na niedużej ilości oleju zrumienić obraną, drobno posiekaną cebulę wraz z obranym, drobno posiekanym czosnkiem. Ugotowaną kaszę wraz z cebulą przestudzić, by nie parzyła w dłonie. Dodać natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę biały ser. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodać jajko, wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka (to zależy od wilgotności twarogu), dodać trochę bułki tartej. Z masy formować kotlety, obtaczać solidnie w bułce tartej (ta chrupiąca panierka, kontrastująca z miękkim wnętrzem jest potem boska!), smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Te kotlety są trochę bardziej miękkie od kotletów mielonych z mięsa, więc przy odwracaniu ich na drugą stronę należy zachować ostrożność. Podawać z sosem koperkowym. Wymieszać: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany 12% 1 czubatą łyżeczkę majonezu 4 łyżki siekanego koperku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Edit: Polecam takżę [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38244"]Hreczanyki[/URL], kotlety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Hreczniaki, czyli kotlety z kaszy gryczanej
Top
Bottom