Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
I jeszcze jeden kulebiak*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kajorek" data-source="post: 7012" data-attributes="member: 31"><p>Przepis również z forum mniam, podała Margola</p><p></p><p><strong>KULEBIAK</strong></p><p></p><p>1 szkl mąki ( 140g)</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>125 g dobrze schłodzonego masła</p><p>125 g dobrze schłodzonego serka homogenizowanego</p><p>1 jajko do posmarowania ciasta</p><p></p><p></p><p>Mąkę, sól, cukier dobrze wymieszać, a następnie posiekać z masłem. Dodać ser. Czubkami palców połączyć go z maką i masłem. Nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, gdyż podczas wałkowania ser i tak połączy się z ciastem. Gdy ciasto wyglądem zacznie przypominac marmur z szerokimi białymi pasmami, zebrac, uformować w gruby, płaski kawałek, szczelnie zapakować i wstawić do lodówki na 2 godziny. Dopiero wtedy będzie gotowe do wałkowania. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Schłodzone ciasto położyć na posypanej mąką desce. Rozwałkować tak, by otrzymać prostokąt o wymiarach 23-25 cm lub 30-32 cm.</p><p></p><p>Farsz w kształcie grubego wałka położyć na środku ciasta, zostawiając miejsce na zlepienie. Dwoma dłuższymi brzegami zakryć farsz, tak by 2 krawędzie zachodziły na siebie na srodku. Zebrać ciasto po bokach, usunąć nadmiar i zakleić. Ubić jajko z łyżka wody i posmarować kulebiak. Na wierzchu zrobić 2 niewielkie nacięcia. </p><p>Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Obniżyć temp. do 190 st C i piec 25-30 minut do chwili, gdy kulebiak nabierze złotobrązoego koloru.</p><p></p><p>Nela przypomina, że podczas napełniania ciasta farszem wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę , a farsz dobrze jest ochłodzić przed napełnianiem. </p><p>Ona faszeruje kulebiak kapustą poszatkowaną i ugotowaną najpierw, a potem zmieszaną z podduszoną na maśle cebulą i grzybami i 2 jajkami na twardo i dodanymi do farszu. Oczywiście sól, pieprz a także szypior lub natka.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kajorek, post: 7012, member: 31"] Przepis również z forum mniam, podała Margola [B]KULEBIAK[/B] 1 szkl mąki ( 140g) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 125 g dobrze schłodzonego masła 125 g dobrze schłodzonego serka homogenizowanego 1 jajko do posmarowania ciasta Mąkę, sól, cukier dobrze wymieszać, a następnie posiekać z masłem. Dodać ser. Czubkami palców połączyć go z maką i masłem. Nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, gdyż podczas wałkowania ser i tak połączy się z ciastem. Gdy ciasto wyglądem zacznie przypominac marmur z szerokimi białymi pasmami, zebrac, uformować w gruby, płaski kawałek, szczelnie zapakować i wstawić do lodówki na 2 godziny. Dopiero wtedy będzie gotowe do wałkowania. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Schłodzone ciasto położyć na posypanej mąką desce. Rozwałkować tak, by otrzymać prostokąt o wymiarach 23-25 cm lub 30-32 cm. Farsz w kształcie grubego wałka położyć na środku ciasta, zostawiając miejsce na zlepienie. Dwoma dłuższymi brzegami zakryć farsz, tak by 2 krawędzie zachodziły na siebie na srodku. Zebrać ciasto po bokach, usunąć nadmiar i zakleić. Ubić jajko z łyżka wody i posmarować kulebiak. Na wierzchu zrobić 2 niewielkie nacięcia. Wstawić do piekarnika na środkową półkę. Obniżyć temp. do 190 st C i piec 25-30 minut do chwili, gdy kulebiak nabierze złotobrązoego koloru. Nela przypomina, że podczas napełniania ciasta farszem wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę , a farsz dobrze jest ochłodzić przed napełnianiem. Ona faszeruje kulebiak kapustą poszatkowaną i ugotowaną najpierw, a potem zmieszaną z podduszoną na maśle cebulą i grzybami i 2 jajkami na twardo i dodanymi do farszu. Oczywiście sól, pieprz a także szypior lub natka. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
I jeszcze jeden kulebiak*
Top
Bottom