Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Idealne pierniczki Jarmili
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Graz" data-source="post: 1618942" data-attributes="member: 214"><p>Na FB zalinkowała ten przepis nasza Kamila, okrasiła zdjęciami tak pieknymi, że postanowiłam wypróbowac przepis. I to jest naprawde idealne ciasto! </p><p></p><p>link: <a href="http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Cisza-spokoj-i-pierniki-rozmowa-z-Jarmila-Buczynska-2251.html" target="_blank">http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Cisz...ynska-2251.html</a></p><p></p><p><strong>Idealne pierniczki Jarmili</strong></p><p> </p><p></p><p>RECEPTURA:</p><p>140 g cukru pudru </p><p>60 g masła</p><p>2 jaja</p><p>100 g miodu</p><p>przyprawa do piernika</p><p>400 g mąki typu 650</p><p>2 łyżki kakao (niekoniecznie)</p><p>1 łyżeczka sody</p><p></p><p>Puder, masło, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej (tak by masa podgrzała się do ok. 50°C, ale jajka się nie ścięły). Pozostałe sypkie składniki wymieszać i 3 dodać do ciepłej masy. Ciasto zmiksować, a następnie dodawać resztę mąki z kakao i sodą i dokładnie wyrobić rękoma gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Następnego dnia ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, równo rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Zapiec ok. 10 min w temperaturze 175°C.</p><p></p><p>Po wystygnięciu pierniczki polakierować jajkiem rozmąconym z wodą lub mlekiem. Polakierowane pierniczki wysuszyć przez około 10 min w piekarniku nagrzanym do 70-80°C. Po wystudzeniu udekorować lukrem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Graz, post: 1618942, member: 214"] Na FB zalinkowała ten przepis nasza Kamila, okrasiła zdjęciami tak pieknymi, że postanowiłam wypróbowac przepis. I to jest naprawde idealne ciasto! link: [URL="http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Cisza-spokoj-i-pierniki-rozmowa-z-Jarmila-Buczynska-2251.html"]http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/Cisz...ynska-2251.html[/URL] [B]Idealne pierniczki Jarmili[/B] RECEPTURA: 140 g cukru pudru 60 g masła 2 jaja 100 g miodu przyprawa do piernika 400 g mąki typu 650 2 łyżki kakao (niekoniecznie) 1 łyżeczka sody Puder, masło, jaja, miód i przyprawę do piernika wymieszać w kąpieli wodnej (tak by masa podgrzała się do ok. 50°C, ale jajka się nie ścięły). Pozostałe sypkie składniki wymieszać i 3 dodać do ciepłej masy. Ciasto zmiksować, a następnie dodawać resztę mąki z kakao i sodą i dokładnie wyrobić rękoma gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu. Następnego dnia ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, równo rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wykrawać ciasteczka o dowolnych kształtach. Zapiec ok. 10 min w temperaturze 175°C. Po wystygnięciu pierniczki polakierować jajkiem rozmąconym z wodą lub mlekiem. Polakierowane pierniczki wysuszyć przez około 10 min w piekarniku nagrzanym do 70-80°C. Po wystudzeniu udekorować lukrem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Idealne pierniczki Jarmili
Top
Bottom