- Sty 15, 2008
- 6,773
- 28
- 48
Zupa gyrosowa
1 kg gyrosa
4 kubki smietany (200 ml kazdy)
2 paczuszki zupy cebulowej
2 czerwone i 2 zielone papryki
2 puszki kukurydzy
2 sloiki (chyba 250 ml kazdy) sosu cyganskiego
1/2 butelki (250 ml) sosu z chili (uzywam Salsy z Lidla)
woda
opcjonalnie serek topiony
Dzien wczesniej usmazyc gyrosa (ja smaze go razem z cebulka), zalac smietana i odstawic w zimne miejsce.
Nastepnego dnia zupe cebulowa ugotowac wg przepisu, nastepnie dodac pokrojona w male paseczki papryke, krotko pogotowac, potem dodac kukurydze i sosy. Uzupelnic woda. Na koniec dodac gyrosa w smietanie.
Jak ma byc aksamitnie kaloryczna
mozna dodac 1 lub 2 serki topione (kupuje w Lidlu w takich lodkowych pudeleczkach).
W oryginalnym przepisie jest sos cyganski z dodatkiem sosu chili, ja dodaje tylko salse (sos chili), poniewaz lubimy wersje bardziej pikantna, nieraz dodam tez odrobine ketchupu.
Mozna podac z bulka paryska albo juz gotowa zupe nalac do bulionowek, przykryc ciastem i zapiec.
Smacznego!
1 kg gyrosa
4 kubki smietany (200 ml kazdy)
2 paczuszki zupy cebulowej
2 czerwone i 2 zielone papryki
2 puszki kukurydzy
2 sloiki (chyba 250 ml kazdy) sosu cyganskiego
1/2 butelki (250 ml) sosu z chili (uzywam Salsy z Lidla)
woda
opcjonalnie serek topiony
Dzien wczesniej usmazyc gyrosa (ja smaze go razem z cebulka), zalac smietana i odstawic w zimne miejsce.
Nastepnego dnia zupe cebulowa ugotowac wg przepisu, nastepnie dodac pokrojona w male paseczki papryke, krotko pogotowac, potem dodac kukurydze i sosy. Uzupelnic woda. Na koniec dodac gyrosa w smietanie.
Jak ma byc aksamitnie kaloryczna
W oryginalnym przepisie jest sos cyganski z dodatkiem sosu chili, ja dodaje tylko salse (sos chili), poniewaz lubimy wersje bardziej pikantna, nieraz dodam tez odrobine ketchupu.
Mozna podac z bulka paryska albo juz gotowa zupe nalac do bulionowek, przykryc ciastem i zapiec.
Smacznego!
Ostatnią edycję dokonał moderator: