Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Indyjski kurczak 65, Chicken 65
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1427609" data-attributes="member: 2721"><p>Kurczak 65 to słynne danie z Hyderabad, stolicy stanu Andhra Pradesh w Indiach. Jest wiele wersji tłumaczących, od czego pochodzi nazwa tego dania. Najbardziej prawdopodobna z nich mówi, że 65 to numer dania z kurczaka w Menu najsłynniejszej restauracji w Hyderabad. Aby było szybko, goście po prostu zamawiali kurczaka nr 65 i kelner wiedział, o co chodzi. Bardzo polecam to pyszne, niezwykle aromatyczne danie. Przepis wg. <a href="http://www.youtube.com/watch?v=aq2CHgm7hZA" target="_blank">Sanjeev Kapoor's Kazana.</a></p><p></p><p>kurczak:</p><p></p><p> 1 podwójna pierś kurczaka</p><p></p><p> 2 ząbki czosnku</p><p></p><p> Kawałek imbiru wielkości wiśni</p><p></p><p> 1/2 łyżeczki garam masala</p><p></p><p> Sól i chili do smaku</p><p></p><p> 1 łyżka maki ziemniaczanej</p><p></p><p> 1 łyżka mąki pszennej</p><p></p><p> 1 jajko</p><p></p><p> Sok z 1/2 cytryny</p><p></p><p> Sos:</p><p></p><p> 150 ml jogurtu naturalnego</p><p></p><p>1/2 łyżeczki mąki</p><p></p><p>Chili do smaku</p><p></p><p> 1 łyżeczka kuminu w ziarnach*</p><p></p><p> 1 łyżeczka gorczycy w ziarnach</p><p></p><p> Kilka liści curry**</p><p></p><p> 2 łyżki wiórków kokosowych</p><p></p><p> </p><p></p><p> Pierś kurczaka pociąć najpierw w podłużne paski, a potem w romby (mięso będzie bardziej soczyste, jeśli zamiast ciąć po prostu w kostkę zastosujemy ukośną metodę cięcia). </p><p></p><p> Wymieszać w salaterce kurczaka z: przeciśniętym czosnkiem, posiekanym imbirem, garam masala, solą, chili, obiema mąkami, jajkiem oraz sokiem z cytryny. Pozostawić, by się marynował, przez 15 minut. </p><p></p><p> Następnie usmażyć ze wszystkich stron na złoto na oleju. Zdjąć z patelni. </p><p></p><p> Jogurt wymieszać z chili i mąką. Dla koloru można dodać słodkiej papryki w proszku, jeśli nie chcemy dać za dużo chili. Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju. </p><p></p><p> Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju. Podsmażyć na nich kumin w ziarnach wraz z gorczycą oraz liśćmi curry. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodać na patelnię przygotowany pikantny jogurt i wymieszać. Dodać usmażonego kurczaka i smażyć mieszając, aż kurczak dobrze połączy się z sosem. Na koniec można posypać danie wiórkami kokosowymi i wymieszać. Można podać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.</p><p></p><p></p><p> </p><p></p><p> * Ew. możne być także mielony</p><p></p><p> **użyłam suszonych</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1427609, member: 2721"] Kurczak 65 to słynne danie z Hyderabad, stolicy stanu Andhra Pradesh w Indiach. Jest wiele wersji tłumaczących, od czego pochodzi nazwa tego dania. Najbardziej prawdopodobna z nich mówi, że 65 to numer dania z kurczaka w Menu najsłynniejszej restauracji w Hyderabad. Aby było szybko, goście po prostu zamawiali kurczaka nr 65 i kelner wiedział, o co chodzi. Bardzo polecam to pyszne, niezwykle aromatyczne danie. Przepis wg. [URL="http://www.youtube.com/watch?v=aq2CHgm7hZA"]Sanjeev Kapoor's Kazana.[/URL] kurczak: 1 podwójna pierś kurczaka 2 ząbki czosnku Kawałek imbiru wielkości wiśni 1/2 łyżeczki garam masala Sól i chili do smaku 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 jajko Sok z 1/2 cytryny Sos: 150 ml jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki mąki Chili do smaku 1 łyżeczka kuminu w ziarnach* 1 łyżeczka gorczycy w ziarnach Kilka liści curry** 2 łyżki wiórków kokosowych Pierś kurczaka pociąć najpierw w podłużne paski, a potem w romby (mięso będzie bardziej soczyste, jeśli zamiast ciąć po prostu w kostkę zastosujemy ukośną metodę cięcia). Wymieszać w salaterce kurczaka z: przeciśniętym czosnkiem, posiekanym imbirem, garam masala, solą, chili, obiema mąkami, jajkiem oraz sokiem z cytryny. Pozostawić, by się marynował, przez 15 minut. Następnie usmażyć ze wszystkich stron na złoto na oleju. Zdjąć z patelni. Jogurt wymieszać z chili i mąką. Dla koloru można dodać słodkiej papryki w proszku, jeśli nie chcemy dać za dużo chili. Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju. Na patelni pozostawić zaledwie kilka łyżek oleju. Podsmażyć na nich kumin w ziarnach wraz z gorczycą oraz liśćmi curry. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodać na patelnię przygotowany pikantny jogurt i wymieszać. Dodać usmażonego kurczaka i smażyć mieszając, aż kurczak dobrze połączy się z sosem. Na koniec można posypać danie wiórkami kokosowymi i wymieszać. Można podać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita. * Ew. możne być także mielony **użyłam suszonych [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Indyjski kurczak 65, Chicken 65
Top
Bottom