Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
indyjskie chlebki - chapati*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moja Mała Kuchnia" data-source="post: 969340" data-attributes="member: 19534"><p>Chapati dla 2-3 osób:</p><p></p><p>160 g mąki atta</p><p>szczypta soli (niekoniecznie, w Indiach często nie dają)</p><p>1/2 łyżki ghee</p><p>80-90 ml wody</p><p></p><p>Najpierw mąkę mieszam z solą i ghi dodaje wodę, zagniatam i formuję kulki wielkości orzecha, przykrywam by nie obeschy, każdą obtaczam mąką i wałkuję na cienki palcuszek i wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię. Obracam jak sie lekko zrumieni na spodzie (są 2 szkoły, jedni obracaja po jakichś 10-15 sekunadach i potem znów by się zrumieniły). Na koniec można wziąść szczypcami i położyć na palniku (na ogniu) - jest szansa, że napęcznieją (trochę jak pity). Gotowe wkładam do żaroodpornego naczynia, smaruję nieco po wierzchu ghee i trzymam pod folią aluminiową w ciepłym piekarniku aż pozostałe będą gotowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moja Mała Kuchnia, post: 969340, member: 19534"] Chapati dla 2-3 osób: 160 g mąki atta szczypta soli (niekoniecznie, w Indiach często nie dają) 1/2 łyżki ghee 80-90 ml wody Najpierw mąkę mieszam z solą i ghi dodaje wodę, zagniatam i formuję kulki wielkości orzecha, przykrywam by nie obeschy, każdą obtaczam mąką i wałkuję na cienki palcuszek i wrzucam na mocno rozgrzaną patelnię. Obracam jak sie lekko zrumieni na spodzie (są 2 szkoły, jedni obracaja po jakichś 10-15 sekunadach i potem znów by się zrumieniły). Na koniec można wziąść szczypcami i położyć na palniku (na ogniu) - jest szansa, że napęcznieją (trochę jak pity). Gotowe wkładam do żaroodpornego naczynia, smaruję nieco po wierzchu ghee i trzymam pod folią aluminiową w ciepłym piekarniku aż pozostałe będą gotowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
indyjskie chlebki - chapati*
Top
Bottom