Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Indyk w sosie ostro - kwasnym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 193793" data-attributes="member: 160"><p>SKŁADNIKI</p><p>Pierś indyka (ew. kurczaka)</p><p>2- 3 papryczki chilli swieze</p><p>2- 3 ząbki czosnku</p><p>szklanka bialego wina</p><p>2 marchewki</p><p>1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>2- 3 cytryny</p><p>sól, pieprz</p><p>szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (jak zwykle od biedy może być z kostki)</p><p>oliwa z oliwek</p><p>ew. łyzeczka startego imbiru</p><p></p><p>Piersi pokroić w paseczki, obsmażyć na oliwie, podlać połową szklanki wina. Odparowac. Zalać bulionem, poddusić.</p><p>Marchewki pokroić w talarki, zblanszowac.</p><p>Czosnek i chilli drobniutko posiekac (można zmiksować). Dodać do mięsa. Wcisnąc sok z 1 cytryny. </p><p>Drugą cytrynę sparzyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dusić. Wlać resztę wina. Doprawić do smaku.</p><p>Mąkę ziemniacznaną rozrobić z zimną wodą, wlać do mięsa, aby sos zgestniał.</p><p>Dodać marchewkę. Udekorować skórką z trzeciej cytryny (niekoniecznie).</p><p>Podawac z ryzem</p><p>Jak ktos lubi, w trakcie gotowania może dodać łyżeczkę startego imbiru.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 193793, member: 160"] SKŁADNIKI Pierś indyka (ew. kurczaka) 2- 3 papryczki chilli swieze 2- 3 ząbki czosnku szklanka bialego wina 2 marchewki 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2- 3 cytryny sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (jak zwykle od biedy może być z kostki) oliwa z oliwek ew. łyzeczka startego imbiru Piersi pokroić w paseczki, obsmażyć na oliwie, podlać połową szklanki wina. Odparowac. Zalać bulionem, poddusić. Marchewki pokroić w talarki, zblanszowac. Czosnek i chilli drobniutko posiekac (można zmiksować). Dodać do mięsa. Wcisnąc sok z 1 cytryny. Drugą cytrynę sparzyć, obrać, pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dusić. Wlać resztę wina. Doprawić do smaku. Mąkę ziemniacznaną rozrobić z zimną wodą, wlać do mięsa, aby sos zgestniał. Dodać marchewkę. Udekorować skórką z trzeciej cytryny (niekoniecznie). Podawac z ryzem Jak ktos lubi, w trakcie gotowania może dodać łyżeczkę startego imbiru. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Indyk w sosie ostro - kwasnym
Top
Bottom