- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0
Moze powinnam napisac smieciowa?
Wpisuje ku pamieci, bo dzieciom smakowala, a lepsza odzywczo od zwyklej pieczarkowej.
1 cebula lub por
1 lodyga selera
2 marchwie
1 pietruszka
1/3 szkl czerwonej soczewicy
1/4 szkl kaszy mazurskiej (ciekawe jak z peczakiem?)
2 ziemniaki
400g podsmazonych pieczarek
oliwa
sol
dalam tez dobre kostki rosolowe (jakosciowo, nie ze smaczne) sztuk 2 przewidziane na 1l rosolu kurzeceo but vege.
Oliwe rozgrzac, wrzucac kolejno pokrojone warzywa, wlacznie z soczewica, podgrzewajac tyle zeby zeszklic.
Dodac kasze (umyta), dolac wody, w miedzyczasie, zanim sie zagotuje, obrac i pokroic ziemniaka.
Gotowac ile trzeba, zeby ziemniaki byly miekkie.
Chlopcy tez lubili zupe z batatow (czytalam, ze oni maja soro wartosci odzywczych to probuje) z soczewica czerwona, ale nie pamietam jak to szlo.
Jablko jest konieczne, ale co jeszcze?
PS
Najlepsza jest drugiego dnia, jak sie przegryzie. Trzeciego nie dotrzyma
Wpisuje ku pamieci, bo dzieciom smakowala, a lepsza odzywczo od zwyklej pieczarkowej.
1 cebula lub por
1 lodyga selera
2 marchwie
1 pietruszka
1/3 szkl czerwonej soczewicy
1/4 szkl kaszy mazurskiej (ciekawe jak z peczakiem?)
2 ziemniaki
400g podsmazonych pieczarek
oliwa
sol
dalam tez dobre kostki rosolowe (jakosciowo, nie ze smaczne) sztuk 2 przewidziane na 1l rosolu kurzeceo but vege.
Oliwe rozgrzac, wrzucac kolejno pokrojone warzywa, wlacznie z soczewica, podgrzewajac tyle zeby zeszklic.
Dodac kasze (umyta), dolac wody, w miedzyczasie, zanim sie zagotuje, obrac i pokroic ziemniaka.
Gotowac ile trzeba, zeby ziemniaki byly miekkie.
Chlopcy tez lubili zupe z batatow (czytalam, ze oni maja soro wartosci odzywczych to probuje) z soczewica czerwona, ale nie pamietam jak to szlo.
Jablko jest konieczne, ale co jeszcze?
PS
Najlepsza jest drugiego dnia, jak sie przegryzie. Trzeciego nie dotrzyma

Ostatnią edycję dokonał moderator: