Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Inspirowane przez Olive panini
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malgosimi" data-source="post: 198531" data-attributes="member: 231"><p>Dziuniu w przepisie na podwójna ilość mąki w stosunku do tego, co podała liska, jest polowa ilości drożdzy. Czyli u Liski jest 4 razy więcej. Coś dziś gmatwam strasznie.</p><p>Poza tym w ksiazce jets napisane, ze ten chleb BARDZO MAŁO rośnie, bo jest tak naładowany wszystkim. Spora ilość soli też robi swoje. No i jelsi rację ma PR a nei Alford, i jeśli semolina mimo, ze jest wysokobialkowa, to to białko nie jest wcale glutenem (nie wiem, jakie jeszcze białka są w ziarnie...) - to ten chleb po prostu za bardzo urosnąć nie ma na czym.</p><p></p><p>Ja tam zawsze, jak to mówi PR, daję tylko tyle drożdży, ile jest potrzebnych, żeby get the job done. Czasem wystarczy i szczypta.</p><p></p><p>co do kształtu, w ksiazce Alforda buleckzi już nie rosną właściwie po podzieleniu, wiec czas rośnięcia materiału do upeiczenia jednego chleb czy, powiedzmy, 6 buleczek musi być ten sam.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malgosimi, post: 198531, member: 231"] Dziuniu w przepisie na podwójna ilość mąki w stosunku do tego, co podała liska, jest polowa ilości drożdzy. Czyli u Liski jest 4 razy więcej. Coś dziś gmatwam strasznie. Poza tym w ksiazce jets napisane, ze ten chleb BARDZO MAŁO rośnie, bo jest tak naładowany wszystkim. Spora ilość soli też robi swoje. No i jelsi rację ma PR a nei Alford, i jeśli semolina mimo, ze jest wysokobialkowa, to to białko nie jest wcale glutenem (nie wiem, jakie jeszcze białka są w ziarnie...) - to ten chleb po prostu za bardzo urosnąć nie ma na czym. Ja tam zawsze, jak to mówi PR, daję tylko tyle drożdży, ile jest potrzebnych, żeby get the job done. Czasem wystarczy i szczypta. co do kształtu, w ksiazce Alforda buleckzi już nie rosną właściwie po podzieleniu, wiec czas rośnięcia materiału do upeiczenia jednego chleb czy, powiedzmy, 6 buleczek musi być ten sam. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Inspirowane przez Olive panini
Top
Bottom