- Lut 26, 2007
- 390
- 0
- 0
Przepis przetłumaczyłam specjalnie dla Pysi z książki kucharskiej "Irish Puddings, Tarts, Crumbles and Fools" autorstwa M.Johnson.(Polecam wszystkim tym, którzy wierzą jeszcze, że jedzenie na wyspach to nie tylko jajka z kiełbasą i boczkiem lub fish&chips)
Irish Bread-and-Butter Pudding:
składniki:
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki whiskey(z doświadczenia wiem, że smakuje dobrze bez niej, lecz smaczek alkoholowy rodzynek robi swoje, z braku whiskey może być rum lub nawet spirytus, zdecydowanie polecam wzbogacić rodzynki o kilka %
)
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki śmietany 36%
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki olejku waniliowego
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- 9 kromek białego chleba tostowego(chodzi o ten typowy dla wyspiarzy, dmuchany oraz "watowaty" rodzaj pieczywa)
- 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Rodzynki zalać whiskey i odstawić na godzinę. Masłem wysmarować małą blaszkę lub naczynie żaroodporne. W dużej misce połączyć ze sobą i zmiksować jajka, cukier, śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową, dodać olejek waniliowy. Kromki chleba posmarować z jednej strony masłem, pokroić na połowy, a następnie układać na dnie blaszki warstowo-tak, aby połowicznie na siebie zachodziły. Odsączyć rodzynki z whiskey i posypać nimi chleb, polać całość sosem ze śmietany, cukru i jajek i odstawić na 30minut. Piekarnik rozgrzać do 200stopni, blaszkę z puddingiem postawić pośrodku dużej blachy napełnionej do połowy wysokości gorącą wodą i piec około godziny, aż wierzch nabierze złotego koloru. Podawać gorący z zimnym sosem śmietankowym lub whiskey.
Edit ode mnie: naprawdę pyszne danie podwieczorkowe(z dobrą kawą smakuje wręcz wyśmienicie). Osobiście nie wkładam całości do blachy z wodą tylko prosto do piekarnika, zapieka się równomiernie i rumiano, przepięknie pachnie i smakuje delikatnie i bardzo śmietankowo. Warto też lekko skropić chleb mlekiem, zapieka się wtedy jeszcze bardziej chrupiąco.
przepis na sosy śmietankowy i o smaku whiskey przetłumaczę jutro bo dziś jestem zbyt wykończona po całym dniu pracy.
Irish Bread-and-Butter Pudding:
składniki:
- pół szklanki rodzynek
- pół szklanki whiskey(z doświadczenia wiem, że smakuje dobrze bez niej, lecz smaczek alkoholowy rodzynek robi swoje, z braku whiskey może być rum lub nawet spirytus, zdecydowanie polecam wzbogacić rodzynki o kilka %
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki śmietany 36%
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki olejku waniliowego
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- 9 kromek białego chleba tostowego(chodzi o ten typowy dla wyspiarzy, dmuchany oraz "watowaty" rodzaj pieczywa)
- 4 łyżki niesolonego masła w temperaturze pokojowej
Rodzynki zalać whiskey i odstawić na godzinę. Masłem wysmarować małą blaszkę lub naczynie żaroodporne. W dużej misce połączyć ze sobą i zmiksować jajka, cukier, śmietanę, cynamon i gałkę muszkatołową, dodać olejek waniliowy. Kromki chleba posmarować z jednej strony masłem, pokroić na połowy, a następnie układać na dnie blaszki warstowo-tak, aby połowicznie na siebie zachodziły. Odsączyć rodzynki z whiskey i posypać nimi chleb, polać całość sosem ze śmietany, cukru i jajek i odstawić na 30minut. Piekarnik rozgrzać do 200stopni, blaszkę z puddingiem postawić pośrodku dużej blachy napełnionej do połowy wysokości gorącą wodą i piec około godziny, aż wierzch nabierze złotego koloru. Podawać gorący z zimnym sosem śmietankowym lub whiskey.
Edit ode mnie: naprawdę pyszne danie podwieczorkowe(z dobrą kawą smakuje wręcz wyśmienicie). Osobiście nie wkładam całości do blachy z wodą tylko prosto do piekarnika, zapieka się równomiernie i rumiano, przepięknie pachnie i smakuje delikatnie i bardzo śmietankowo. Warto też lekko skropić chleb mlekiem, zapieka się wtedy jeszcze bardziej chrupiąco.
przepis na sosy śmietankowy i o smaku whiskey przetłumaczę jutro bo dziś jestem zbyt wykończona po całym dniu pracy.

Ostatnią edycję dokonał moderator: