- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0

Gulasz, wywodzący się z Węgier, jest w dzisiejszych czasach jedną z najbardziej znanych potraw na świecie. Mieszkańcy regionów, w których przyrządza się to danie, podejmują się różnych modyfikacji jego receptury. Tak samo dzieje się na obszarze Istrii- półwyspie w południowej Europie, w północnej części Morza Adriatyckiego, którego większość jest w chorwackim posiadaniu.
Gulasz ten może być serowany z ryżem, gnocchi lub chlebem.
Składniki:
- 400g mięsa z udźca kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki wegety*(pominęłam)
- garść posiekanej natki pietruszki
- szczypta oregano
- 2 liście laurowe
- 500ml przecieru z pomidorów (dodałam puszkę pomidorów)
- woda
- sól, pieprz
- olej
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (można zostawić skórę na mięsie). Cebulę i czosnek delikatnie przesmażyć, dodać mięso, sól, pieprz i kontynuować smażenie, aż składniki uzyskają ładny kolor. Wsypać wegetę*, natkę pietruszki, oregano i dodać liście laurowe, a następnie, po kilku minutach mieszania, dołożyć pomidory. Na sam koniec dolać taką ilość wody, aby poziom płynu był wyższy niż wysokość mięsa o ok. 1cm. Przykryć i dusić przez ok. 40min, od czasu do czasu mieszając.
Jeśli sos nie uzyska pożądanej gęstości, dodać łyżkę mąki wymieszanej z odrobiną wody i gotować kolejne 5-10min.
Smacznego!

*Można pominąć.