Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Jabłecznik kasztelański
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="szuwarek" data-source="post: 194998" data-attributes="member: 916"><p><strong>Ciasto:</strong></p><p>200 g mąki przennej</p><p>100 g mąki ziemniaczanej</p><p>200 g cukru </p><p>200 g masła</p><p>2 jajka, 3 zółtka</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>6 dużych słodkich jabłek</p><p>2 cytryny</p><p>100 g rodzynek</p><p>250 g cukru</p><p>50 g migdałów</p><p></p><p>Jajka i masło wyjmujemy pół godz. wcześniej!!!!</p><p></p><p>Masło ucieramy aż będzie puszyste, wsypujemy cukier i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku i żółtku- ucieranie powinno trwać 10 minut aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Następnie wsypujemy po trochu mąkę i ucieramy jeszcze 5 minut. Ciasto przełożyć na 2 prostokątne blachy wyłożone papierem do pieczenia, na grubość 1 cm ( ja mam tylko jedna taką blachę, więc całe ciasto wylewam i po upieczeniu kroję ciasto na pół ). Pieczemy na złoty kolor w 175 stopniach.</p><p></p><p>Ciasto się piecze więc pora na nadzienie. W rondlu gotujemy 1 szklanakę wody z cukrem, sokiem z cytryn i skórką otartą z 1 cytryny do uzyskania dość gęstego syropu ( ok 10 min ) Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do syropu. Smażyć na małym ogniu 10 min. Zdjąć z ognia wymieszać z rodzynkami i migdałami pociętymi w paski. </p><p></p><p>Ułożyć na podpieczonym spodzie nadzienie i przykryć drugim prostokątem ciasta ( aby ciasto się nie pokruszyło przenieść je na papierze i dopiero gdy je ułożysz usuń papier ). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Wyjąć i jeszcze ciepłe pokroić na kwadraty, nie wyjmując z blachy. Można posypać zmielonym cukrem waniliowym, udekorować bitą śmietaną.</p><p></p><p>Jeśli nie chcemy robić tego nadzienia można przełożyć już zrobioną marmoladą jabłkową dodając rodzynki i migdały</p><p></p><p>Mam nadzieję, że będzie wam smakować</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="szuwarek, post: 194998, member: 916"] [B]Ciasto:[/B] 200 g mąki przennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 200 g masła 2 jajka, 3 zółtka [B]Nadzienie:[/B] 6 dużych słodkich jabłek 2 cytryny 100 g rodzynek 250 g cukru 50 g migdałów Jajka i masło wyjmujemy pół godz. wcześniej!!!! Masło ucieramy aż będzie puszyste, wsypujemy cukier i ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku i żółtku- ucieranie powinno trwać 10 minut aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Następnie wsypujemy po trochu mąkę i ucieramy jeszcze 5 minut. Ciasto przełożyć na 2 prostokątne blachy wyłożone papierem do pieczenia, na grubość 1 cm ( ja mam tylko jedna taką blachę, więc całe ciasto wylewam i po upieczeniu kroję ciasto na pół ). Pieczemy na złoty kolor w 175 stopniach. Ciasto się piecze więc pora na nadzienie. W rondlu gotujemy 1 szklanakę wody z cukrem, sokiem z cytryn i skórką otartą z 1 cytryny do uzyskania dość gęstego syropu ( ok 10 min ) Jabłka obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do syropu. Smażyć na małym ogniu 10 min. Zdjąć z ognia wymieszać z rodzynkami i migdałami pociętymi w paski. Ułożyć na podpieczonym spodzie nadzienie i przykryć drugim prostokątem ciasta ( aby ciasto się nie pokruszyło przenieść je na papierze i dopiero gdy je ułożysz usuń papier ). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min. Wyjąć i jeszcze ciepłe pokroić na kwadraty, nie wyjmując z blachy. Można posypać zmielonym cukrem waniliowym, udekorować bitą śmietaną. Jeśli nie chcemy robić tego nadzienia można przełożyć już zrobioną marmoladą jabłkową dodając rodzynki i migdały Mam nadzieję, że będzie wam smakować [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Jabłecznik kasztelański
Bottom