- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Pyszny, delikatny jabłecznik. Przepis pochodzi ze strony przystole.blox.pl. A jabłecznik jest taki jak lubię! Niestety aż za bardzo 
Cytuję za autorką:
3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 kostka (250 g) masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg kwaskowatych jabłek
1 szklanka drobnego cukru
1 torebka kisielu wiśniowego z cukrem (jeśli bez cukru to dodać 4 łyżki cukru)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i przesiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka i 4 łyżki cukru. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schładzać 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię razem z pozostałym cukrem i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż powstały sok wyparuje. Ostudzić.
Formę o wymiarach 21x25 cm (może też być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy i wylepić nim jej spód.
Na cieście w formie rozłożyć przygotowane jabłka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiel. Ubić. Piankę wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć na dużych oczkach na piankę. Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 50-60 minut. Kiedy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem.
Cytuję za autorką:
3 szklanki mąki pszennej
5 jajek
1 kostka (250 g) masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg kwaskowatych jabłek
1 szklanka drobnego cukru
1 torebka kisielu wiśniowego z cukrem (jeśli bez cukru to dodać 4 łyżki cukru)
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę i przesiekać nożem razem z mąką. Dodać żółtka i 4 łyżki cukru. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schładzać 30 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć na patelnię razem z pozostałym cukrem i smażyć na małym ogniu często mieszając, aż powstały sok wyparuje. Ostudzić.
Formę o wymiarach 21x25 cm (może też być tortownica o średnicy 26 cm) wysmarować masłem. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość formy i wylepić nim jej spód.
Na cieście w formie rozłożyć przygotowane jabłka.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać kisiel. Ubić. Piankę wyłożyć na jabłka. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć na dużych oczkach na piankę. Formę wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec 50-60 minut. Kiedy ciasto wystygnie, można posypać je cukrem pudrem.