Jabłka pod migdalową pierzynką

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
1 kg szarej renety,
1 szkl. mąki,
1 szkl. obranych migdałów,
3/4 szkl. cukru,
150 g masła
W malakserze zmiksować cukier, mąkę i migdały tak by były grubo pokruszone.
Dodać masło i miksować, aż całość zamieni się w grudki ciasta (można to zrobić rękami).
Pokrojone w grube plastry jabłka ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym( 35 X 25)
Przysypać grudkami ciasta.
Wsatwić do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni. Piec ok. 40 min., aż jabłka będą miękkie, a ciasto złote i kruche.

Niezawodne na małe przyjątka, na niedzielny podwieczorek lub pyszne śniadanie. O każdej porze roku, wykorzystując dżemy lub sezonowe owoce zamiast jabłek. Pycha!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy