Składniki:
0,5 kg mąki,
12 łyżek mleka,
3 dkg drożdży,
25 dkg margaryny,
łyżeczka cukru,
ok. 8 obranych jabłek,
cukier i jajko.
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, pokruszone drożdże posypane cukrem i zalane ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Roztopić margarynę i jeszcze ciepłą dodać do mąki z drożdżami, cukrem i mlekiem. Wyrobić i włożyć na przynajmniej 4 godziny do zamrażarki. (można zostawić na całą noc) Rozmrozić i wyrobić. Rozwałkować i wykrawać kwadraty. (wielkość zależy od tego, jakie duże mamy jabłka) Połówki jabłek układać na środku wyciętego z kwadratu ciasta. W zagłębienia po nasionach można włożyć dżem, zanim zawiniemy możemy posypać jabłka cynamonem. Formować kulki, posmarować jajkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 min (to zależy od piekarnika).
Z tego ciasta można też zrobić rogaliki np. Z dżemem czy jabłkami.
0,5 kg mąki,
12 łyżek mleka,
3 dkg drożdży,
25 dkg margaryny,
łyżeczka cukru,
ok. 8 obranych jabłek,
cukier i jajko.
Wykonanie:
Wymieszać w misce mąkę, pokruszone drożdże posypane cukrem i zalane ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Roztopić margarynę i jeszcze ciepłą dodać do mąki z drożdżami, cukrem i mlekiem. Wyrobić i włożyć na przynajmniej 4 godziny do zamrażarki. (można zostawić na całą noc) Rozmrozić i wyrobić. Rozwałkować i wykrawać kwadraty. (wielkość zależy od tego, jakie duże mamy jabłka) Połówki jabłek układać na środku wyciętego z kwadratu ciasta. W zagłębienia po nasionach można włożyć dżem, zanim zawiniemy możemy posypać jabłka cynamonem. Formować kulki, posmarować jajkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 min (to zależy od piekarnika).
Z tego ciasta można też zrobić rogaliki np. Z dżemem czy jabłkami.