Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Jabłka z pieca
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 821545" data-attributes="member: 10341"><p>Znalazłam ten przepis w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot; jako jedną z owocowych propozycji na Walentynki. Ja co prawda nie obchodzę tego święta z powodów oczywistych, ale wypróbowałam jeden z najprostszych i chyba najsmaczniejszych przepisów.</p><p><strong>Składniki dla 2 osób</strong></p><p>2 duże czerwone jabłka (ja miałam w innym kolorze, nie w kolorze uczuć)</p><p>6 łyżek skondensowanego mleka (niesłodzonego)</p><p>2 łyżeczki cukru</p><p>2 łyżki masła</p><p>1 mały kieliszek sherry</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu w proszku</p><p>skórka otarta z 1 cytryny</p><p>do przybrania: 2 małe laski cynamonu i spiralka 2 mm szerokości ze skórki cytryny (samej żółtej)</p><p></p><p>Jabłka myjemy, ścinamy od góry czapeczki (dobrze, gdy jabłka mają ogonki), wydrążamy z jabłek gniazda nasienne i układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Mleko mieszamy z cukrem, sproszkowanym cynamonem i otartą skórką cytrynową. Wlewamy sos do środka jabłek, przykrywamy czapeczkami i skrapiamy sherry. Na każde jabłko kładziemy kawałek masła. Przykrywamy owoce folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150 st.</p><p>Po upieczeniu, pod krawędż czapeczki wkładamy dla dekoracji po kawałku laski cynamonu i oplatamy jabłka cieniutką spiralką ze skorki cytrynowej, którą najpierw możemy sparzyć wrzątkiem, żeby się lepiej układała na jabłkach. Wystarczy 2 - 3 razy owinąć każde jabłko, zaczynając od ogonka.</p><p>Ja zjadłam moje jabłko bez dekorowania, bo chodziło mi o smak, a nie wygląd w tym przypadku.</p><p>Polecam, są bardzo smaczne, a jeśli utrzyma się kolorystykę, bo przecież &quot;oczy też jedzą&quot;, to jest danko doskonałe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 821545, member: 10341"] Znalazłam ten przepis w miesięczniku "Kuchnia" jako jedną z owocowych propozycji na Walentynki. Ja co prawda nie obchodzę tego święta z powodów oczywistych, ale wypróbowałam jeden z najprostszych i chyba najsmaczniejszych przepisów. [B]Składniki dla 2 osób[/B] 2 duże czerwone jabłka (ja miałam w innym kolorze, nie w kolorze uczuć) 6 łyżek skondensowanego mleka (niesłodzonego) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki masła 1 mały kieliszek sherry 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku skórka otarta z 1 cytryny do przybrania: 2 małe laski cynamonu i spiralka 2 mm szerokości ze skórki cytryny (samej żółtej) Jabłka myjemy, ścinamy od góry czapeczki (dobrze, gdy jabłka mają ogonki), wydrążamy z jabłek gniazda nasienne i układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Mleko mieszamy z cukrem, sproszkowanym cynamonem i otartą skórką cytrynową. Wlewamy sos do środka jabłek, przykrywamy czapeczkami i skrapiamy sherry. Na każde jabłko kładziemy kawałek masła. Przykrywamy owoce folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 150 st. Po upieczeniu, pod krawędż czapeczki wkładamy dla dekoracji po kawałku laski cynamonu i oplatamy jabłka cieniutką spiralką ze skorki cytrynowej, którą najpierw możemy sparzyć wrzątkiem, żeby się lepiej układała na jabłkach. Wystarczy 2 - 3 razy owinąć każde jabłko, zaczynając od ogonka. Ja zjadłam moje jabłko bez dekorowania, bo chodziło mi o smak, a nie wygląd w tym przypadku. Polecam, są bardzo smaczne, a jeśli utrzyma się kolorystykę, bo przecież "oczy też jedzą", to jest danko doskonałe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Jabłka z pieca
Top
Bottom