Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego

Jab_kowe_r__e_cin.jpg

1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru
cukier puder
Forma na muffiny

1. Formę na muffiny obficie wysmarowujemy masłem
2. Jabłka przekrawamy na połowę i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy w cienkie paseczki (2-3mm)
3. Jabłka układamy na talerzu i wkładamy do mikrofali - w zależności od jabłek 1,5 do 2 minut. (plasterki powinny być elastyczne) Wszystko chłodzimy.
4. Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 6 pasków (wzdłuż krótszej krawędzi). Na każdy arkusz kładziemy u góry plasterki jabłek, a samo ciasto posypujemy cukrem waniliowym i normalnym cukrem. Składamy i skręcamy.
Jab_kowe_r__e_a.JPG Jab_kowa_r__a_b.JPG
5. Wkładamy do mufflinowych foremek i pieczemy w temp 200 stopni przez 35 minut a następnie jeszcze w temp 180 przez 10 minut. Wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.

PS 1 Inną wersją zmiękczenia jabłek jest zalanie je wrzącą wodą i odczekanie, aż będą elastyczne.
PS 2 Zamiast cukru, ciasto można posmarować marmoladami lub posypać cynamonem.
PS 3 A tak po prawdzie ciasto francuskie jednej firmy nie jest równe ciastu francuskiemu drugiej firmy więc czas pieczenia może być różny. Jabłka tak samo są różne. Jedne wydzielają więcej soku, a drugie nie, więc trzeba patrzeć co się dzieje w piekarniku.
 

Załączniki

  • Jab_kowe_r__e_cin.jpg
    Jab_kowe_r__e_cin.jpg
    250.2 KB · Wyświetleń: 4
  • Jab_kowe_r__e_a.JPG
    Jab_kowe_r__e_a.JPG
    83.3 KB · Wyświetleń: 4
  • Jab_kowa_r__a_b.JPG
    Jab_kowa_r__a_b.JPG
    78.6 KB · Wyświetleń: 4

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,083
412
83
Robiłam kiedyś takie różyczki, wcale nie jest to trudne, wyglądają bardzo pięknie i są smaczne
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy