- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Jabłkowe róże z ciasta francuskiego
1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru
cukier puder
Forma na muffiny
1. Formę na muffiny obficie wysmarowujemy masłem
2. Jabłka przekrawamy na połowę i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy w cienkie paseczki (2-3mm)
3. Jabłka układamy na talerzu i wkładamy do mikrofali - w zależności od jabłek 1,5 do 2 minut. (plasterki powinny być elastyczne) Wszystko chłodzimy.
4. Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 6 pasków (wzdłuż krótszej krawędzi). Na każdy arkusz kładziemy u góry plasterki jabłek, a samo ciasto posypujemy cukrem waniliowym i normalnym cukrem. Składamy i skręcamy.
5. Wkładamy do mufflinowych foremek i pieczemy w temp 200 stopni przez 35 minut a następnie jeszcze w temp 180 przez 10 minut. Wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.
PS 1 Inną wersją zmiękczenia jabłek jest zalanie je wrzącą wodą i odczekanie, aż będą elastyczne.
PS 2 Zamiast cukru, ciasto można posmarować marmoladami lub posypać cynamonem.
PS 3 A tak po prawdzie ciasto francuskie jednej firmy nie jest równe ciastu francuskiemu drugiej firmy więc czas pieczenia może być różny. Jabłka tak samo są różne. Jedne wydzielają więcej soku, a drugie nie, więc trzeba patrzeć co się dzieje w piekarniku.

1 opakowanie ciasta francuskiego
2-3 jabłka
2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki cukru
cukier puder
Forma na muffiny
1. Formę na muffiny obficie wysmarowujemy masłem
2. Jabłka przekrawamy na połowę i wykrawamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy w cienkie paseczki (2-3mm)
3. Jabłka układamy na talerzu i wkładamy do mikrofali - w zależności od jabłek 1,5 do 2 minut. (plasterki powinny być elastyczne) Wszystko chłodzimy.
4. Arkusz ciasta francuskiego kroimy na 6 pasków (wzdłuż krótszej krawędzi). Na każdy arkusz kładziemy u góry plasterki jabłek, a samo ciasto posypujemy cukrem waniliowym i normalnym cukrem. Składamy i skręcamy.


5. Wkładamy do mufflinowych foremek i pieczemy w temp 200 stopni przez 35 minut a następnie jeszcze w temp 180 przez 10 minut. Wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem.
PS 1 Inną wersją zmiękczenia jabłek jest zalanie je wrzącą wodą i odczekanie, aż będą elastyczne.
PS 2 Zamiast cukru, ciasto można posmarować marmoladami lub posypać cynamonem.
PS 3 A tak po prawdzie ciasto francuskie jednej firmy nie jest równe ciastu francuskiemu drugiej firmy więc czas pieczenia może być różny. Jabłka tak samo są różne. Jedne wydzielają więcej soku, a drugie nie, więc trzeba patrzeć co się dzieje w piekarniku.