Jadalna zgroza - szpinak ;)

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
Szpinak, dla bardzo wielu, to przedszkolna zgroza. A może być nieco inaczej. Oto mój sposób podania

Składniki
0,5 kg szpinaku (akurat miałem mrożony)
kilka ząbków czosnku 4 do 5.
pół szklanki bulionu z kury
2 jaja
dwie, trzy łyżki śmietany 18%
troszkę (tak 50 ml) oleju
trochę sera żółtego
sól, pieprz
Z dziesięć, piętnaście ugotowanych dużych muszelek makaronowych. Takich wielkości łupiny włoskiego orzecha.

Rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Jak się podsmaży dodajemy szpinak i przyprawy. Gdy szpinak będzie prawie gotowy (tak za 10 do 15. minut), dodajemy bulion i smażymy aż się zredukuje. Następnie dodajemy jaja i gdy masa zgęstnieje, śmietanę. Powstała masą wypełniamy makaronowe muszle i dodajemy do każdej po kawałeczku żółtego sera. Całość, przed podanie, trzeba dać na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby ser się roztopił (można wykorzystać kuchenkę mikrofalową).

muszelki.jpg
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ja wszystko prawie tak samo, tylko:
- bez jajek
- bez bulionu, starczy masło
- żadnego oleju, masło do szpinaku!
- makaron penne albo naleśniki, chociaż takie grube muszle też sa fajne
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0
samanta @ 22 Aug 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1334319Ja wszystko prawie tak samo, tylko:
- bez jajek
- bez bulionu, starczy masło
- żadnego oleju, masło do szpinaku!
- makaron penne albo naleśniki, chociaż takie grube muszle też sa fajne
wink.gif
Olej tutaj bardziej służy do wstępnego przysmażenia czosnku. A reszta dodatków tylko po to, aby było bardziej grzeszne
icon_wink.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
tak podejrzewałam, Lucek to Lucyfer, a kalkulator się przydaje
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maxim212

Member
Sie 12, 2012
179
0
0

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
392
83
Lucek, to mój kot! Ale on jest delikatny i subtelny i nikogo nie bije
icon_mrgreen.gif

Ale faktycznie zdrobnienie ma od Lucyfera
icon_smile.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ach! To dlatego byla Lucka.
A ja myslalam, ze to lucka od ludzka
icon_mrgreen.gif
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dobry szpinak nie jest zły
icon_wink.gif

Ja zamiast zółtego sera daję pleśniaka, ale jak sama jem lub z moim P. Bo mojej mamie 'skarpetkami' jedzie
cry_1.gif
icon_lol.gif
Beszamelem tez można zalać, no chyba że Lucka lepiej nie kusic
icon_wink.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
hehehe, dzisiaj na obiad jadłam szpinak, wpakowałam go razem z pieczarkami, marchwką i serem żółtym do naleśników, wszystko zapiekłam, podałam z sosem tzatziki
Dla mnie szpinak MUSI być przyprawiony gałką muszkatołową, a Twoje danie na pewno jest pyszne.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy