- Sie 12, 2012
- 179
- 0
- 0
Szpinak, dla bardzo wielu, to przedszkolna zgroza. A może być nieco inaczej. Oto mój sposób podania
Składniki
0,5 kg szpinaku (akurat miałem mrożony)
kilka ząbków czosnku 4 do 5.
pół szklanki bulionu z kury
2 jaja
dwie, trzy łyżki śmietany 18%
troszkę (tak 50 ml) oleju
trochę sera żółtego
sól, pieprz
Z dziesięć, piętnaście ugotowanych dużych muszelek makaronowych. Takich wielkości łupiny włoskiego orzecha.
Rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Jak się podsmaży dodajemy szpinak i przyprawy. Gdy szpinak będzie prawie gotowy (tak za 10 do 15. minut), dodajemy bulion i smażymy aż się zredukuje. Następnie dodajemy jaja i gdy masa zgęstnieje, śmietanę. Powstała masą wypełniamy makaronowe muszle i dodajemy do każdej po kawałeczku żółtego sera. Całość, przed podanie, trzeba dać na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby ser się roztopił (można wykorzystać kuchenkę mikrofalową).
Składniki
0,5 kg szpinaku (akurat miałem mrożony)
kilka ząbków czosnku 4 do 5.
pół szklanki bulionu z kury
2 jaja
dwie, trzy łyżki śmietany 18%
troszkę (tak 50 ml) oleju
trochę sera żółtego
sól, pieprz
Z dziesięć, piętnaście ugotowanych dużych muszelek makaronowych. Takich wielkości łupiny włoskiego orzecha.
Rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek. Jak się podsmaży dodajemy szpinak i przyprawy. Gdy szpinak będzie prawie gotowy (tak za 10 do 15. minut), dodajemy bulion i smażymy aż się zredukuje. Następnie dodajemy jaja i gdy masa zgęstnieje, śmietanę. Powstała masą wypełniamy makaronowe muszle i dodajemy do każdej po kawałeczku żółtego sera. Całość, przed podanie, trzeba dać na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby ser się roztopił (można wykorzystać kuchenkę mikrofalową).
