Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Jagnięcina z nadzieniem + grillowane szparagi *
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 979996" data-attributes="member: 4238"><p>[ATTACH=full]52743[/ATTACH][ATTACH=full]52745[/ATTACH][ATTACH=full]52744[/ATTACH]</p><p></p><p>Około 650 g świeżej jagnięciny najlepiej brać z pas z części piersiowej (mostek?)</p><p>3-4 ząbki czosnku ( w zależności od rozmiaru. Jeśli ząbki są bardzo małe wtedy dać więcej.)</p><p>1 łyżka posiekanej świeżej mięty</p><p>1 łyżka świeżego tymianku</p><p>1 łyżka rozmarynu</p><p>Pół łyżeczki startej skórki z limonki</p><p>Sól morska</p><p>Świeżo mielony pieprz</p><p>4 bardzo cieniutkie plasterki masła pokrojone w drobną kostkę</p><p>Odrobina oliwy z oliwek </p><p>Pół nie za dużej cebulki.</p><p></p><p></p><p>Pęk zielonych szparagów.</p><p></p><p>Jagnięcinę nacieramy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy płatkami soli morskiej, odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Drobno kroimy miętę, tymianek, rozmaryn. Ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach limonkę. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy bądź też przecieramy. Wszystko wkładamy do moździerza i ucieramy tak by powstała dość gładka masa, dodajemy pół łyżeczki startej skórki z limonki mieszając naszą wkładkę. Można dodać odrobinę soku z limonki. Odstawiamy na około 5 minut, by wszystko się &quot;przegryzło&quot;. Rozgrzewamy piec do temperatury 200 - 250 stopni.</p><p>Wyjmujemy naszą jagnięcinę z lodówki, rozwijamy, środek smarujemy dokładnie mieszaniną ziół. Równomiernie rozkładamy na mięsie kilka kosteczek masła i ponownie rolujemy przewiązując gumką spożywczą bądź też wytrzymałą nitką. Tak jak na roladę, musimy pamiętać, żeby mięsko zwinąć dość ciasno, wtedy nie dość, że lepiej przyjmie smak to jeszcze nie rozpadnie się podczas krojenia po upieczeniu.</p><p>Jagnięcinę odwracamy, nacinamy lekko wierzch i wkładamy po plasterkach pokrojonego czosnku (około 2 ząbki) w zagłębienia. Ja zrobiłam łącznie 8 nacięć (cztery na górze i cztery na dole, w każdym umieściłam po jednym plasterku czosnku).</p><p>Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego, posypujemy już dosłownie odrobiną soli i pieprzu, gałązką tymianku i niewielką ilością cebulki. Pieczemy przez około 1.5 godziny, od czasu do czasu sprawdzając i podlewając mięso powstałym &quot;sosem&quot;.</p><p></p><p>Przygotowujemy szparagi.</p><p></p><p>Szparagi płukamy wodą, związujemy w pęk nitką bądź specjalną gumką kuchenną. Do wysokiego garnka wlewamy wrzątek i tak obwiązane pędy szparagów wstawiamy do środka, tak, by woda sięgała mniej więcej do &quot;główek&quot;. Pozostawiamy je do zaparzenia na 5 -6 minut, aż zrobią się dość miękkie. </p><p>Przygotowujemy patelnię grillową bądź grill. Zaparzone szparagi na al' dente osuszamy na papierowym ręczniku, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Smażymy przez kilka minut.</p><p></p><p></p><p>U mnie w towarzystwie młodych ziemniaczków ze szczypiorkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 979996, member: 4238"] [ATTACH=full]52743[/ATTACH][ATTACH=full]52745[/ATTACH][ATTACH=full]52744[/ATTACH] Około 650 g świeżej jagnięciny najlepiej brać z pas z części piersiowej (mostek?) 3-4 ząbki czosnku ( w zależności od rozmiaru. Jeśli ząbki są bardzo małe wtedy dać więcej.) 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka rozmarynu Pół łyżeczki startej skórki z limonki Sól morska Świeżo mielony pieprz 4 bardzo cieniutkie plasterki masła pokrojone w drobną kostkę Odrobina oliwy z oliwek Pół nie za dużej cebulki. Pęk zielonych szparagów. Jagnięcinę nacieramy świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy płatkami soli morskiej, odstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Drobno kroimy miętę, tymianek, rozmaryn. Ucieramy na tarce o najmniejszych oczkach limonkę. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy bądź też przecieramy. Wszystko wkładamy do moździerza i ucieramy tak by powstała dość gładka masa, dodajemy pół łyżeczki startej skórki z limonki mieszając naszą wkładkę. Można dodać odrobinę soku z limonki. Odstawiamy na około 5 minut, by wszystko się "przegryzło". Rozgrzewamy piec do temperatury 200 - 250 stopni. Wyjmujemy naszą jagnięcinę z lodówki, rozwijamy, środek smarujemy dokładnie mieszaniną ziół. Równomiernie rozkładamy na mięsie kilka kosteczek masła i ponownie rolujemy przewiązując gumką spożywczą bądź też wytrzymałą nitką. Tak jak na roladę, musimy pamiętać, żeby mięsko zwinąć dość ciasno, wtedy nie dość, że lepiej przyjmie smak to jeszcze nie rozpadnie się podczas krojenia po upieczeniu. Jagnięcinę odwracamy, nacinamy lekko wierzch i wkładamy po plasterkach pokrojonego czosnku (około 2 ząbki) w zagłębienia. Ja zrobiłam łącznie 8 nacięć (cztery na górze i cztery na dole, w każdym umieściłam po jednym plasterku czosnku). Wstawiamy mięso do naczynia żaroodpornego, posypujemy już dosłownie odrobiną soli i pieprzu, gałązką tymianku i niewielką ilością cebulki. Pieczemy przez około 1.5 godziny, od czasu do czasu sprawdzając i podlewając mięso powstałym "sosem". Przygotowujemy szparagi. Szparagi płukamy wodą, związujemy w pęk nitką bądź specjalną gumką kuchenną. Do wysokiego garnka wlewamy wrzątek i tak obwiązane pędy szparagów wstawiamy do środka, tak, by woda sięgała mniej więcej do "główek". Pozostawiamy je do zaparzenia na 5 -6 minut, aż zrobią się dość miękkie. Przygotowujemy patelnię grillową bądź grill. Zaparzone szparagi na al' dente osuszamy na papierowym ręczniku, smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. Smażymy przez kilka minut. U mnie w towarzystwie młodych ziemniaczków ze szczypiorkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Jagnięcina z nadzieniem + grillowane szparagi *
Top
Bottom