Ten pie MUSI byc podawany z lodami, ja podawalam z czekoladowymi i smakowalo prawdziwym latem !!
Spod na pie ( mozna uzyc jaki kto lubi ), originalnego nei podaje bo w przepisie wolaja o shortening ktorego raczej w Polsce nie ma . Ale spod jest najzwyklejszy takze napewno z kazdego innego przepisu bedzie dobry.
Topping
6 lyzek brazowgo cukru
6 lyzek posiekanych migdalow
6 lyzek zimnego masla pokrojonego w neiwielkie kawalki
4 1/2 lyzki platkow owsianych
4 1/2 lyzki maki
Nadzienie:
1 szklanka cukru (nastepnym razem dam mniej 3/4 w zupelnosci wystarcza)
1/4 cup szklanki tapioki
3 lyzki soku cytrynowego
5 szklanek jagod, truskawek, malin ( mozna tez z samych jagod zrobic)
Topping:
Wszystkie sakldniki wrzuczamy do malaksera/blendera i naciskamy kilka razy tylko do momentua z calosc sie polaczy. Nastepnie topping zawijamy w folie i wkladamy do lodowki/zamrazarki az topping bedzie twrdszy i bedzie mozna go rozsypywac na wierzchu naszego nadzienia.
Nadzienie:
Cukier, tapioke i sok z cytryny mieszamy w duzej msice. Dodajemy owoce i wszystko delikatnie laczymy a nastepnie odstawiamy na okolo 40 minut od casu do czasu meiszajac az tapioka sie zmiekczy.
Po zrobieniu ciasta, najpierw je chlodzimy, potem walkujemy i wykladamy na nasza pie blaszke. Nastepnie blaszke z ciastem wkladamy do zamrazarki na okolo 20 minut.
Nadzienie wykladamy na mocno chlodzony spod, na nadzienie wykladamy gruba warstwe naszego topping. Pieczemy w 200 stopniach przez 55 minuty. Kiedy gotowe studzimy, a nastepnie chlodzmy w lodowce przez co najmniej 3 godziny. Podajemy z lodami!!!!
Epicurious
Moje Uwagi
- zamiast do blendera topping rozgniotlam w rekach , a migdaly pocielam na wieksze czastki coby lepiej chrupialy i mozna je bylo wyczuc pod zebem
- PODAWAC z LODAMI!!
Spod na pie ( mozna uzyc jaki kto lubi ), originalnego nei podaje bo w przepisie wolaja o shortening ktorego raczej w Polsce nie ma . Ale spod jest najzwyklejszy takze napewno z kazdego innego przepisu bedzie dobry.
Topping
6 lyzek brazowgo cukru
6 lyzek posiekanych migdalow
6 lyzek zimnego masla pokrojonego w neiwielkie kawalki
4 1/2 lyzki platkow owsianych
4 1/2 lyzki maki
Nadzienie:
1 szklanka cukru (nastepnym razem dam mniej 3/4 w zupelnosci wystarcza)
1/4 cup szklanki tapioki
3 lyzki soku cytrynowego
5 szklanek jagod, truskawek, malin ( mozna tez z samych jagod zrobic)
Topping:
Wszystkie sakldniki wrzuczamy do malaksera/blendera i naciskamy kilka razy tylko do momentua z calosc sie polaczy. Nastepnie topping zawijamy w folie i wkladamy do lodowki/zamrazarki az topping bedzie twrdszy i bedzie mozna go rozsypywac na wierzchu naszego nadzienia.
Nadzienie:
Cukier, tapioke i sok z cytryny mieszamy w duzej msice. Dodajemy owoce i wszystko delikatnie laczymy a nastepnie odstawiamy na okolo 40 minut od casu do czasu meiszajac az tapioka sie zmiekczy.
Po zrobieniu ciasta, najpierw je chlodzimy, potem walkujemy i wykladamy na nasza pie blaszke. Nastepnie blaszke z ciastem wkladamy do zamrazarki na okolo 20 minut.
Nadzienie wykladamy na mocno chlodzony spod, na nadzienie wykladamy gruba warstwe naszego topping. Pieczemy w 200 stopniach przez 55 minuty. Kiedy gotowe studzimy, a nastepnie chlodzmy w lodowce przez co najmniej 3 godziny. Podajemy z lodami!!!!
Epicurious
Moje Uwagi
- zamiast do blendera topping rozgniotlam w rekach , a migdaly pocielam na wieksze czastki coby lepiej chrupialy i mozna je bylo wyczuc pod zebem

- PODAWAC z LODAMI!!