Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki (aganiok)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 91653" data-attributes="member: 128"><p><strong>Jagodzianki</strong></p><p></p><p>Żaden sezon jagodowy nie może obejść się bez drożdżowych jagodzianek!</p><p></p><p><strong>składniki</strong></p><p>25 g drożdży</p><p>ok. 1/3 szkl. ciepłej wody</p><p>250 g mąki</p><p>1 jajo</p><p>25 g roztopionego masła</p><p>szczypta soli</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p></p><p>8 łyżek jagód</p><p>cukier puder</p><p>olej i masło do smażenia</p><p></p><p></p><p><strong>posób przygotowania</strong></p><p></p><p>Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z połową ciepłej wody oraz cukrem. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość.</p><p>Mąkę przesiać, dodać do niego rozczyn, jajo, resztę wody oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a kiedy zacznie odchodzić od rąk, dodać chłodny tłuszcz. Ponownie dokładnie zagnieść, a następnie przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. </p><p>Po około 20-30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się stało, należy je wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą taką porcję ciasta ugnieść, rozwałkować wałkiem na niezbyt cienki placek. Na środku ułożyć po 1 łyżce jagód, zaginając i zlepiając dokładnie brzegi ciasta, uformować zgrabne placuszki, a potem lekko je spłaszczyć. Ponownie odstawić je do wyrośnięcia, tym razem na 10 minut.</p><p>Na patelni rozgrzać masło z olejem w proporcji 1:1, smażyć jagodzianki z obu stron na niezbyt dużym ogniu, kilkakrotnie przewracając aby ciasto równomiernie wyrosło. Smażenie powinno trwać około 10 minut.</p><p>Gotowe, rumiane jagodzianki należy ułożyć na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a na koniec posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p><strong>dodatkowe informacje</strong></p><p></p><p>Ilość wody może ulec zmianie ponieważ każdy rodzaj mąki ma inną zdolność jej wchłaniania. </p><p>Jeżeli chcemy użyć owoców z kompotu, to należy je bardzo starannie osączyć na sicie.</p><p>Zamiast jagód można też użyć konfitur z innych owoców, jednak wtedy ciastka te staną się bardzo słodkie!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 91653, member: 128"] [B]Jagodzianki[/B] Żaden sezon jagodowy nie może obejść się bez drożdżowych jagodzianek! [B]składniki[/B] 25 g drożdży ok. 1/3 szkl. ciepłej wody 250 g mąki 1 jajo 25 g roztopionego masła szczypta soli 1 łyżeczka cukru 8 łyżek jagód cukier puder olej i masło do smażenia [B]posób przygotowania[/B] Przygotować rozczyn: drożdże wymieszać z połową ciepłej wody oraz cukrem. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aż rozczyn podwoi swoją objętość. Mąkę przesiać, dodać do niego rozczyn, jajo, resztę wody oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a kiedy zacznie odchodzić od rąk, dodać chłodny tłuszcz. Ponownie dokładnie zagnieść, a następnie przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około 20-30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się stało, należy je wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 8 równych części. Każdą taką porcję ciasta ugnieść, rozwałkować wałkiem na niezbyt cienki placek. Na środku ułożyć po 1 łyżce jagód, zaginając i zlepiając dokładnie brzegi ciasta, uformować zgrabne placuszki, a potem lekko je spłaszczyć. Ponownie odstawić je do wyrośnięcia, tym razem na 10 minut. Na patelni rozgrzać masło z olejem w proporcji 1:1, smażyć jagodzianki z obu stron na niezbyt dużym ogniu, kilkakrotnie przewracając aby ciasto równomiernie wyrosło. Smażenie powinno trwać około 10 minut. Gotowe, rumiane jagodzianki należy ułożyć na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a na koniec posypać cukrem pudrem. [B]dodatkowe informacje[/B] Ilość wody może ulec zmianie ponieważ każdy rodzaj mąki ma inną zdolność jej wchłaniania. Jeżeli chcemy użyć owoców z kompotu, to należy je bardzo starannie osączyć na sicie. Zamiast jagód można też użyć konfitur z innych owoców, jednak wtedy ciastka te staną się bardzo słodkie! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki (aganiok)
Top
Bottom