Jagodzianki II

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
P6111311.JPG

Składniki:

* 2 szklanki mąki krupczatki (z tego ½ szklanki do zaczynu)
* 2 szklanki mąki (typ 550 użyłam)
* 250 ml (1 szklanka ciepłego mleka – do zaczynu) lub ciut więcej
* 150 ml oleju (z pestek winogron użyłam)
* 3 żółtka z dużych jaj (z mniejszych 4 żółtka)
* Kilka łyżek cukru
* Szczypta soli
* 30 g drożdży

* Jagody
* Cukier
* Bułka tarta 2-3 łyżki

Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki krupczatki zrobić zaczyn i zostawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z pozostałym cukrem a następnie dolewać stopniowo do nich olej i wciąż mieszać, aż powstanie jednorodna i dosyć gęsta emulsja, którą dodajemy razem z zaczynem do mąki. Teraz wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt zbite, dolać ciut mleka lub śmietanki. Generalnie, ciasto nie jest luźne a raczej właśnie dość tępe. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania aby podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na równej wielkości kawałki (mnie wyszło ponad 20 bułeczek). Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, który nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem i bułką tartą a następnie formujemy bułeczki.
Uformowane bułeczki odstawimy na blaszce, do wyrastania (ok. pół godziny). Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy mlekiem skondensowanym i posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez ok. pół godziny w 180 stopniach

Załączniki

• P6111311.JPG
    P6111311.JPG
    103.8 KB · Wyświetleń: 2

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
o, jakie apetyczne jagodzianki
lecker.gif

ja zamiast bułki tartej daję do jagód mąkę ziemniaczaną-troszkę (albo kisiel), mieszam z nią jagody tak, aby każda była delikatnie nią obtoczona i chyba już nie zdradzę tego sposobu na inny. Jagodzianki z kruszonką, to jest to!
lecker.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Beata, ależ się cieszę , że Cię widzę
bussi.gif

Ja, tak jak i moja mama sypię tę bułkę tartą i nawet nigdy nie próbowałam inaczej. Obiecuję, że kolejnym razem też dam mąkę ziemniaczaną. A cukier też dajesz do jagód ?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
miło mi jak słyszę, że ktoś się cieszy, że mnie widzi
icon_redface.gif
dziękuję Krysiu
cvety.gif

oczywiście, że cukier obowiązkowo musi być, ale nie mieszam jagód z nim tylko na placuszek daję, a potem porcję owoców takich "omączkowanych"
icon_wink.gif
.
Zwykłe pierogi z jagodami tak samo robię, nie tryska z nich później sok przy nagryzaniu, który może czasami zaskoczyć ...
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
straszny gamoń ze mnie, że nie zauważyłam Twojego pytania. Dobrze że w niebie pytałaś, to się zrehabilitowałam . Powiem tak: mnie te jagodzianki też bardzo smakowały. Ciasto było niby cięższe ale jednak puszyste i takie bardziej wilgotne

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy