Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki II
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1143881" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]64819[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>* 2 szklanki mąki krupczatki (z tego &#189; szklanki do zaczynu)</p><p>* 2 szklanki mąki (typ 550 użyłam)</p><p>* 250 ml (1 szklanka ciepłego mleka – do zaczynu) lub ciut więcej</p><p>* 150 ml oleju (z pestek winogron użyłam)</p><p>* 3 żółtka z dużych jaj (z mniejszych 4 żółtka)</p><p>* Kilka łyżek cukru</p><p>* Szczypta soli</p><p>* 30 g drożdży</p><p></p><p>* Jagody</p><p>* Cukier</p><p>* Bułka tarta 2-3 łyżki</p><p></p><p>Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki krupczatki zrobić zaczyn i zostawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z pozostałym cukrem a następnie dolewać stopniowo do nich olej i wciąż mieszać, aż powstanie jednorodna i dosyć gęsta emulsja, którą dodajemy razem z zaczynem do mąki. Teraz wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt zbite, dolać ciut mleka lub śmietanki. Generalnie, ciasto nie jest luźne a raczej właśnie dość tępe. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania aby podwoiło swoją objętość. </p><p>Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na równej wielkości kawałki (mnie wyszło ponad 20 bułeczek). Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, który nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem i bułką tartą a następnie formujemy bułeczki.</p><p>Uformowane bułeczki odstawimy na blaszce, do wyrastania (ok. pół godziny). Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy mlekiem skondensowanym i posypujemy kruszonką. </p><p>Pieczemy przez ok. pół godziny w 180 stopniach</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1143881, member: 4258"] [ATTACH=full]64819[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] * 2 szklanki mąki krupczatki (z tego ½ szklanki do zaczynu) * 2 szklanki mąki (typ 550 użyłam) * 250 ml (1 szklanka ciepłego mleka – do zaczynu) lub ciut więcej * 150 ml oleju (z pestek winogron użyłam) * 3 żółtka z dużych jaj (z mniejszych 4 żółtka) * Kilka łyżek cukru * Szczypta soli * 30 g drożdży * Jagody * Cukier * Bułka tarta 2-3 łyżki Z drożdży, mleka, 1 łyżeczki cukru i połowy szklanki mąki krupczatki zrobić zaczyn i zostawić do wyrastania. Do miski przesiać mąkę z solą. Żółtka ubić z pozostałym cukrem a następnie dolewać stopniowo do nich olej i wciąż mieszać, aż powstanie jednorodna i dosyć gęsta emulsja, którą dodajemy razem z zaczynem do mąki. Teraz wyrabiamy ciasto. Gdyby ciasto okazało się zbyt zbite, dolać ciut mleka lub śmietanki. Generalnie, ciasto nie jest luźne a raczej właśnie dość tępe. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na równej wielkości kawałki (mnie wyszło ponad 20 bułeczek). Każdy kawałek ciasta uformować w okrągły placuszek, który nadziewamy jagodami wymieszanymi z cukrem i bułką tartą a następnie formujemy bułeczki. Uformowane bułeczki odstawimy na blaszce, do wyrastania (ok. pół godziny). Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy mlekiem skondensowanym i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. pół godziny w 180 stopniach [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki II
Bottom