Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="abbra" data-source="post: 808328" data-attributes="member: 8082"><p>Przepis już kilkakrotnie przeze mnie wykorzystywany , znalazłam go na <strong><a href="http://przystole.blox.pl/2008/07/Jagodzianki.html" target="_blank">blogu Edysi</a></strong> . </p><p>W zamrażarce miałam paczkę jagód - w sam raz do dzisiejszych jagodzianek . </p><p></p><p>Składniki :</p><p></p><p>ciasto :</p><p></p><p>* 500 g mąki pszennej</p><p>* 2 jajka</p><p>* pół szklanki cukru pudru</p><p>* 1 czubata łyżka masła lub margaryny</p><p>* 50 g drożdży</p><p>* 1 szklanka mleka</p><p>* szczypta soli</p><p>* od siebie dodałam jeszcze pół łyżeczki aromatu waniliowego </p><p></p><p>nadzienie :</p><p></p><p>* 250 g jagód </p><p>* 1 czubata łyżka bułki tartej</p><p>* 3 łyżki cukru kryształu</p><p>* 1 duże opakowanie cukru waniliowego</p><p></p><p>do posmarowania : </p><p>* 1 jajko + odrobina mleka</p><p></p><p> Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki , rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ściereczką naczyniu do wyrośnięcia . Jajka ubić z cukrem . Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę , wymieszać , dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło ( lub margarynę ) . Wyrabiać , aż ciasto zacznie odstawać od ręki . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia . </p><p></p><p> Jagody wymieszać z bułką tartą , cukrem i cukrem waniliowym . </p><p></p><p> Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na placuszek , nakładać po 1 łyżce jagód z cukrem i dokładnie zlepiać . Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia . </p><p></p><p> Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem [ dodatkowo posypałam je grubym cukrem ] i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec do zrumienienia [ moje piekły się na termoobiegu w 160 stopniach przez ok.20 minut ] . </p><p></p><p></p><p> Wersja maszynowa :</p><p></p><p> Zrobić rozczyn z drożdży , mąki , mleka i cukru - gdy wyrośnie , wlać do maszyny , następnie dodać jajka , cukier , roztopione masło i mąkę ze szczyptą soli. Program : wyrabianie z wyrastaniem . Z wyrośniętym ciastem postępować jak wyżej . </p><p></p><p></p><p>Ciasto na bułeczki jest dość luźne - gdyby lepiło się do rąk podczas formowania jagodzianek , Edysia poleca posmarowanie rąk odrobiną oleju . Ja obsypałam ręce mąką i też było OK .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="abbra, post: 808328, member: 8082"] Przepis już kilkakrotnie przeze mnie wykorzystywany , znalazłam go na [B][URL="http://przystole.blox.pl/2008/07/Jagodzianki.html"]blogu Edysi[/URL][/B] . W zamrażarce miałam paczkę jagód - w sam raz do dzisiejszych jagodzianek . Składniki : ciasto : * 500 g mąki pszennej * 2 jajka * pół szklanki cukru pudru * 1 czubata łyżka masła lub margaryny * 50 g drożdży * 1 szklanka mleka * szczypta soli * od siebie dodałam jeszcze pół łyżeczki aromatu waniliowego nadzienie : * 250 g jagód * 1 czubata łyżka bułki tartej * 3 łyżki cukru kryształu * 1 duże opakowanie cukru waniliowego do posmarowania : * 1 jajko + odrobina mleka Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki , rozprowadzić szklanką ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ściereczką naczyniu do wyrośnięcia . Jajka ubić z cukrem . Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę , wymieszać , dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło ( lub margarynę ) . Wyrabiać , aż ciasto zacznie odstawać od ręki . Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia . Jagody wymieszać z bułką tartą , cukrem i cukrem waniliowym . Gdy ciasto wyrośnie , odrywać niewielkie kawałki , rozpłaszczać na placuszek , nakładać po 1 łyżce jagód z cukrem i dokładnie zlepiać . Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych odstępach , przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia . Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem [ dodatkowo posypałam je grubym cukrem ] i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec do zrumienienia [ moje piekły się na termoobiegu w 160 stopniach przez ok.20 minut ] . Wersja maszynowa : Zrobić rozczyn z drożdży , mąki , mleka i cukru - gdy wyrośnie , wlać do maszyny , następnie dodać jajka , cukier , roztopione masło i mąkę ze szczyptą soli. Program : wyrabianie z wyrastaniem . Z wyrośniętym ciastem postępować jak wyżej . Ciasto na bułeczki jest dość luźne - gdyby lepiło się do rąk podczas formowania jagodzianek , Edysia poleca posmarowanie rąk odrobiną oleju . Ja obsypałam ręce mąką i też było OK . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Jagodzianki
Bottom