- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
fotka do bani, bo za oknem szaro buro i ponuro. A bułeczkę gorącą kroiłam
Składniki:
· 600 g mąki (tortowa) + 5 łyżek (dałam krupczatkę) do zaczynu
· 250 ml ciepłego mleka
· 30 - 40 g drożdży
· Ok. ¾ szklanki cukru ( z tego 1 łyżeczka do zaczynu)
· 3 żółtka + 1 całe jajko
· 100 g rozpuszczonego masła
· 2 łyżki oleju
· 2 łyżki kefiru (można i maślankę)
· Szczypta soli
Jagody ok. pół litra, cukier i bułka tarta – wymieszać razem
Kruszonka : 180 g maki, 100 g cukru, 125 g masła rozpuszczonego - wymieszać
Sposób przygotowania:
Do misko przesiać mąkę i dodać sól. W ciepłym mleku wymieszać wszystkie składniki zaczynu i odstawić do wyrastania. Żółtka i jajko ubić z cukrem i olejem, do rozpuszczenia cukru. Wlać do mąki wraz z wyrośniętym zaczynem. Wyrabiać ciasto dodając 2 łyżki kefiru. Kiedy ciasto jest już jednolite, ciągle wyrabiając dodajemy stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Miskę okleić folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i lekko zagnieść. Podzielić na równe kawałki , kształtować placuszki na które nakładamy jagody. Dobrze skleić i układać na blaszce sklejeniem do dołu. Nakryć i odstawić do wyrastania. Wyrośnięte posmarować mlekiem skondensowanym i posypać kruszonką. Wstawić na nagrzanego do 165 stopni – termmobieg piekarnika i piec ok. pół godziny.
Upieczone jagodzianki ułożyć na kratce do przestudzenia
Ostatnią edycję dokonał moderator: