Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajecznica na parze wg Hestona Blumenthala*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1527838" data-attributes="member: 2755"><p>Bardzo kremowa, mocno jajeczna jajecznica. Nie jest bardzo lekka (bo dodaje się do niej pełnotłuste mleko i śmietanę), ale bardzo smaczna. Przepis pochodzi z programu H. Blumenthala, <a href="http://www.sbs.com.au/food/recipes/heston-blumenthals-scrambled-eggs" target="_blank">z odcinka skupionego na jajku</a>. Na youtube można zobaczyć jak on sam ją robi, w wersji z wędzonym łososiem: <a href="http://www.youtube.com/watch?v=NZtwPf32YN4" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=NZtwPf32YN4</a> (pokazuje też jak zrobić palone masło) Gdy zobaczyłam po raz pierwszy w tv to bardzo mnie to zaskoczyło, ale sprawdziłam i to naprawdę fajna metoda, chociaż trochę bardziej czasochłonna niż normalne usmażenie jajecznicy.</p><p></p><p>Składniki (2-3 porcje):</p><p></p><p>7 dużych jajek</p><p>25 ml pełnotłustego mleka (ja zwykle daję np 2%)</p><p>20 ml tłustej śmietanki (30%)</p><p>20 g masła</p><p>sól, pieprz</p><p>do podania: palone masło, ocet sherry - jeżeli już to ewentualnie daję to masło palone, częściej bez niczego</p><p></p><p>Jajka mieszamy widelcem w misce z mlekiem, śmietaną i masłem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Stawiamy miskę na garnek z gorącą, parującą wodą i na malutkim ogniu powoli &quot;gotujemy&quot; jajka na parze mieszając je łopatką, aż uzyskamy pożądany poziom ścięcia jajek. By jajecznica była kremowa istotne jest by jajka ścinały się powoli. </p><p></p><p>Podajemy z kilkoma kroplami octu, palonym, masłem lub bez niczego. </p><p></p><p>Postaram się wkrótce dodać zdjęcie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1527838, member: 2755"] Bardzo kremowa, mocno jajeczna jajecznica. Nie jest bardzo lekka (bo dodaje się do niej pełnotłuste mleko i śmietanę), ale bardzo smaczna. Przepis pochodzi z programu H. Blumenthala, [URL="http://www.sbs.com.au/food/recipes/heston-blumenthals-scrambled-eggs"]z odcinka skupionego na jajku[/URL]. Na youtube można zobaczyć jak on sam ją robi, w wersji z wędzonym łososiem: [URL="http://www.youtube.com/watch?v=NZtwPf32YN4"]http://www.youtube.com/watch?v=NZtwPf32YN4[/URL] (pokazuje też jak zrobić palone masło) Gdy zobaczyłam po raz pierwszy w tv to bardzo mnie to zaskoczyło, ale sprawdziłam i to naprawdę fajna metoda, chociaż trochę bardziej czasochłonna niż normalne usmażenie jajecznicy. Składniki (2-3 porcje): 7 dużych jajek 25 ml pełnotłustego mleka (ja zwykle daję np 2%) 20 ml tłustej śmietanki (30%) 20 g masła sól, pieprz do podania: palone masło, ocet sherry - jeżeli już to ewentualnie daję to masło palone, częściej bez niczego Jajka mieszamy widelcem w misce z mlekiem, śmietaną i masłem. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy. Stawiamy miskę na garnek z gorącą, parującą wodą i na malutkim ogniu powoli "gotujemy" jajka na parze mieszając je łopatką, aż uzyskamy pożądany poziom ścięcia jajek. By jajecznica była kremowa istotne jest by jajka ścinały się powoli. Podajemy z kilkoma kroplami octu, palonym, masłem lub bez niczego. Postaram się wkrótce dodać zdjęcie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajecznica na parze wg Hestona Blumenthala*
Top
Bottom