Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajecznice*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1077653" data-attributes="member: 10341"><p>Mam zwyczaj wycinania z różnych czasopism interesujących mnie przepisów i wydaje mi się, że będę pamiętała skąd pochodzą. Nic bardziej mylnego. Zbierane i wypróbowywane od kilku lat, tracą żródło pochodzenia, przynajmniej w mojej pamięci. Tak jest też z jajecznicami. Pochodzą z tego samego czasopisma, nie wiem z jakiego, na szczęście zachowała się autorka przepisów pani Renata Rychlik. Wypróbowałam większość przepisów i te zamieszczę. Jest tego sporo, więc będzie w czym wybierać. Wszystkie są obliczone na dwie porcje.</p><p></p><p><strong>Zielona (antydepresyjna) – 4 jajka, 2 pieczarki (10 dkg), kilka liści szpinaku, 1 garść drobno posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mleka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne</strong></p><p></p><p>Od szpinaku odciąć łodyżki, liście opłukać, osączyć i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Ja nie gotowałam tak długo, tylko zblanszowałam przez jakieś 2 minuty. Następnie szpinak odcedzamy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, a obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. </p><p></p><p>Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i po kilku minutach dodajemy szpinak, czosnek oraz mleko. Doprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wbijamy jajka i dobrze mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeszcze raz doprawiamy i podajemy z pumperniklem cienko posmarowanym masłem oraz świeżo zaparzoną kawą. </p><p></p><p><strong>Góralska – 4 jajka, 2 plastry oscypka owczego, 1/3 niedużego pęczka szczypiorku lub młodej cebulki, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz</strong></p><p></p><p>Tę jajecznicę przygotowuje się oddzielnie dla każdej osoby. Na dwóch małych patelniach rozgrzać po pół łyżki masła i wbić po 2 jajka. Dodać po 1 plastrze oscypka pokrojonego w paski i po 1 łyżce mleka. Posolić i popieprzyć. Gdy jajka lekko się zetną, wsypać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Podawać z ciemnym gruboziarnistym chlebem i podobno doskonale smakuje ze zsiadłym mlekiem. Tego nie próbowałam i nie wiem też dlaczego robimy ją na oddzielnych patelenkach. Ponieważ robię tylko dla siebie, ta forma jest dla mnie wygodna.</p><p></p><p><strong>Rozbudzająca – 4 jajka, 1 papryczka chili, 1/2 czerwonej papryki (10 dkg), 4 plasterki kiełbasy salami, 1 łyżka oliwy, sos chili, sól, pieprz cayenne</strong></p><p></p><p>Papryki oczyścić i umyć, papryczkę chili drobno posiekać (ja usunęłam pestki – ale jak kto lubi), czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Salami kroimy w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obie papryki. Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Dodajemy salami, Wbijamy jajka. Doprawiamy sosem chili, pieprzami i solą. </p><p></p><p><strong>Łososiowa – 4 jajka, 1 łyżka pasty z łososia, 5 dkg łososia wędzonego w cienkich plasterkach, 1 łyżka koperku 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz</strong></p><p></p><p>Jajka wbić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pastę, mleko i łososia pokrojonego na kawałeczki. Przyprawić solą i pieprzem.. Do lekko ściętej jajecznicy dodać część koperku. Pozostałym koperkiem posypać gotową potrawę. Można ja przybrać kilkoma czarnymi oliwkami. Podawać ze świeżą bagietką, a jeśli chcemy ją podać nie na śniadanie, to pasuje do niej schłodzony szampan. Tę wersję próbowałam w noc Sylwestrową. Rzeczywiście smakuje wybornie.</p><p></p><p><strong>Energetyzująca – 4 jajka, 5 dkg szynki, 5 dkg żółtego sera, 1/4 czerwonej papryki (7 dkg), 4 pieczarki (20 dkg), 2 młode cebulki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz</strong></p><p></p><p>Paprykę oczyścić i umyć. Pieczarki i cebulki oczyścić. Szynkę oraz paprykę kroimy w paski, ser żółty – w słupki lub grubą kostkę, a pieczarki w plasterki. Cebulki natomiast siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pieczarki i paprykę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy cebulkę i szynkę Na końcu wlewamy jajka wymieszane z serem. Doprawiamy sola i pieprzem Dobrze smakuje z pełnoziarnistym chlebem z masłem.</p><p></p><p><strong>Włoska – 4 jajka, 6 dkg sera mozzarella, 1 garść świeżych listków bazylii, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, s</strong>ól</p><p></p><p>Jajka rozbełtać z mlekiem, wlać na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posolić. Postawić na średnim ogniu i mieszać. Gdy jajka lekko się zetną, a ser uzyska gumowatą, ciągnącą konsystencję, wsypujemy listki bazylii i jeszcze chwilę mieszamy. Jajecznicę można przybrać cząstkami pomidora i listkami bazylii. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem i włoską <em>caf</em>é<em> latte</em> (1/4 kawy parzonej w ekspresie i 3/4 gorącego mleka).</p><p></p><p><strong>Superżółta – 4 żółtka, 5 dkg wątróbki drobiowej, 1 łyżka drobno posiekanej mięty, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz</strong></p><p></p><p>Wątróbkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na rozgrzanej oliwie i doprawić pieprzem i solą. Dodać żółtka i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż jajecznica uzyska pożądaną konsystencję. Dodać miętę i wymieszać. </p><p></p><p></p><p></p><p>To by było tyle na dzisiaj. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1077653, member: 10341"] Mam zwyczaj wycinania z różnych czasopism interesujących mnie przepisów i wydaje mi się, że będę pamiętała skąd pochodzą. Nic bardziej mylnego. Zbierane i wypróbowywane od kilku lat, tracą żródło pochodzenia, przynajmniej w mojej pamięci. Tak jest też z jajecznicami. Pochodzą z tego samego czasopisma, nie wiem z jakiego, na szczęście zachowała się autorka przepisów pani Renata Rychlik. Wypróbowałam większość przepisów i te zamieszczę. Jest tego sporo, więc będzie w czym wybierać. Wszystkie są obliczone na dwie porcje. [B]Zielona (antydepresyjna) – 4 jajka, 2 pieczarki (10 dkg), kilka liści szpinaku, 1 garść drobno posiekanego szczypiorku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki mleka, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne[/B] Od szpinaku odciąć łodyżki, liście opłukać, osączyć i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Ja nie gotowałam tak długo, tylko zblanszowałam przez jakieś 2 minuty. Następnie szpinak odcedzamy i drobno siekamy. Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, a obrany czosnek przepuszczamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pieczarki i po kilku minutach dodajemy szpinak, czosnek oraz mleko. Doprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wbijamy jajka i dobrze mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeszcze raz doprawiamy i podajemy z pumperniklem cienko posmarowanym masłem oraz świeżo zaparzoną kawą. [B]Góralska – 4 jajka, 2 plastry oscypka owczego, 1/3 niedużego pęczka szczypiorku lub młodej cebulki, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz[/B] Tę jajecznicę przygotowuje się oddzielnie dla każdej osoby. Na dwóch małych patelniach rozgrzać po pół łyżki masła i wbić po 2 jajka. Dodać po 1 plastrze oscypka pokrojonego w paski i po 1 łyżce mleka. Posolić i popieprzyć. Gdy jajka lekko się zetną, wsypać drobno posiekany szczypiorek i wymieszać. Podawać z ciemnym gruboziarnistym chlebem i podobno doskonale smakuje ze zsiadłym mlekiem. Tego nie próbowałam i nie wiem też dlaczego robimy ją na oddzielnych patelenkach. Ponieważ robię tylko dla siebie, ta forma jest dla mnie wygodna. [B]Rozbudzająca – 4 jajka, 1 papryczka chili, 1/2 czerwonej papryki (10 dkg), 4 plasterki kiełbasy salami, 1 łyżka oliwy, sos chili, sól, pieprz cayenne[/B] Papryki oczyścić i umyć, papryczkę chili drobno posiekać (ja usunęłam pestki – ale jak kto lubi), czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Salami kroimy w paski. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy obie papryki. Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Dodajemy salami, Wbijamy jajka. Doprawiamy sosem chili, pieprzami i solą. [B]Łososiowa – 4 jajka, 1 łyżka pasty z łososia, 5 dkg łososia wędzonego w cienkich plasterkach, 1 łyżka koperku 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, sól, pieprz[/B] Jajka wbić na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pastę, mleko i łososia pokrojonego na kawałeczki. Przyprawić solą i pieprzem.. Do lekko ściętej jajecznicy dodać część koperku. Pozostałym koperkiem posypać gotową potrawę. Można ja przybrać kilkoma czarnymi oliwkami. Podawać ze świeżą bagietką, a jeśli chcemy ją podać nie na śniadanie, to pasuje do niej schłodzony szampan. Tę wersję próbowałam w noc Sylwestrową. Rzeczywiście smakuje wybornie. [B]Energetyzująca – 4 jajka, 5 dkg szynki, 5 dkg żółtego sera, 1/4 czerwonej papryki (7 dkg), 4 pieczarki (20 dkg), 2 młode cebulki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz[/B] Paprykę oczyścić i umyć. Pieczarki i cebulki oczyścić. Szynkę oraz paprykę kroimy w paski, ser żółty – w słupki lub grubą kostkę, a pieczarki w plasterki. Cebulki natomiast siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pieczarki i paprykę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy cebulkę i szynkę Na końcu wlewamy jajka wymieszane z serem. Doprawiamy sola i pieprzem Dobrze smakuje z pełnoziarnistym chlebem z masłem. [B]Włoska – 4 jajka, 6 dkg sera mozzarella, 1 garść świeżych listków bazylii, 2 łyżki mleka pełnotłustego, 1 łyżka masła, s[/B]ól Jajka rozbełtać z mlekiem, wlać na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę. Posolić. Postawić na średnim ogniu i mieszać. Gdy jajka lekko się zetną, a ser uzyska gumowatą, ciągnącą konsystencję, wsypujemy listki bazylii i jeszcze chwilę mieszamy. Jajecznicę można przybrać cząstkami pomidora i listkami bazylii. Najlepiej smakuje ze świeżym pszennym pieczywem i włoską [I]caf[/I]é[I] latte[/I] (1/4 kawy parzonej w ekspresie i 3/4 gorącego mleka). [B]Superżółta – 4 żółtka, 5 dkg wątróbki drobiowej, 1 łyżka drobno posiekanej mięty, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz[/B] Wątróbkę pokroić na małe kawałki, usmażyć na rozgrzanej oliwie i doprawić pieprzem i solą. Dodać żółtka i smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż jajecznica uzyska pożądaną konsystencję. Dodać miętę i wymieszać. To by było tyle na dzisiaj. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajecznice*
Bottom