Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka faszerowane, nadziewane itp.*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1515668" data-attributes="member: 10341"><p>Ponadto przypominam moje przepisy na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38563&view=findpost&p=1506162" target="_blank">jajka faszerowane</a>.</p><p></p><p>Podam też kilka nowych z opracowania Macieja Kuronia &quot;Wielkanoc&quot; Przepisy obliczone na 4 jajka.</p><p></p><p><strong>Farsz 1</strong>. </p><p>- 5 dkg pieczarek</p><p>-1 łyżka masła</p><p>- 1 łyżeczka natki pietruszki</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Pieczarki czyścimy, myjemy, suszymy, drobno siekamy i przesmażamy na maśle. Gdy pieczarki przestygną, mieszamy je z przetartymi żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do połówek jaj, posypujemy natką pietruszki.</p><p></p><p><strong>Farsz 2</strong></p><p>- 2 dkg majonezu (ja biorę 2 - 3 łyżki)</p><p>- 8 filetów anchois</p><p>- 1 łyżeczka soku z cytryny</p><p>- 16 kaparów</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Filety anchois kroimy na małe kawałki. Majonez ucieramy z żółtkami i łyżeczką soku z cytryny. Nakładamy do połówek jaj, a na wierzchu układamy po 2 kapary.</p><p><strong>PS.</strong> Do majonezu z żółtkami i sokiem z cytryny dodajemy drobno posiekane fileciki anchois. Dopiero w takiej postaci nakładamy je do połówek jajek. Przepraszam za przeoczenie.</p><p></p><p><strong>Farsz 3</strong></p><p><strong></strong>- 1 łyżka sera typu rokpol (brałam gorgonzolę)</p><p>- 2 łyżki posiekanego szczypiorku</p><p>- 1 łyżeczka masła</p><p>- sól, pieprz</p><p></p><p>Ucieramy żółtka z masłem i serem na puszystą masę. Dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy i napełniamy połówki białek.</p><p></p><p><strong>Farsz 4</strong></p><p><strong></strong>- 7 dkg łososia (biorę wędzony w cienkich plasterkach)</p><p>- 2 łyżki śmietany</p><p>- 1 łyżeczka masła</p><p>- plasterek cytryny lub gałązka koperku do przybrania</p><p></p><p>Łososia drobno siekamy. Ucieramy żółtka z masłem i śmietaną, dodajemy łososia. Mieszamy, nakładamy na połówki białek, dekorujemy małymi trójkącikami z plasterka cytryny lub koperkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1515668, member: 10341"] Ponadto przypominam moje przepisy na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=38563&view=findpost&p=1506162"]jajka faszerowane[/URL]. Podam też kilka nowych z opracowania Macieja Kuronia "Wielkanoc" Przepisy obliczone na 4 jajka. [B]Farsz 1[/B]. - 5 dkg pieczarek -1 łyżka masła - 1 łyżeczka natki pietruszki - sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy, suszymy, drobno siekamy i przesmażamy na maśle. Gdy pieczarki przestygną, mieszamy je z przetartymi żółtkami, doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do połówek jaj, posypujemy natką pietruszki. [B]Farsz 2[/B] - 2 dkg majonezu (ja biorę 2 - 3 łyżki) - 8 filetów anchois - 1 łyżeczka soku z cytryny - 16 kaparów - sól, pieprz Filety anchois kroimy na małe kawałki. Majonez ucieramy z żółtkami i łyżeczką soku z cytryny. Nakładamy do połówek jaj, a na wierzchu układamy po 2 kapary. [B]PS.[/B] Do majonezu z żółtkami i sokiem z cytryny dodajemy drobno posiekane fileciki anchois. Dopiero w takiej postaci nakładamy je do połówek jajek. Przepraszam za przeoczenie. [B]Farsz 3 [/B]- 1 łyżka sera typu rokpol (brałam gorgonzolę) - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 1 łyżeczka masła - sól, pieprz Ucieramy żółtka z masłem i serem na puszystą masę. Dodajemy przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Dokładnie mieszamy i napełniamy połówki białek. [B]Farsz 4 [/B]- 7 dkg łososia (biorę wędzony w cienkich plasterkach) - 2 łyżki śmietany - 1 łyżeczka masła - plasterek cytryny lub gałązka koperku do przybrania Łososia drobno siekamy. Ucieramy żółtka z masłem i śmietaną, dodajemy łososia. Mieszamy, nakładamy na połówki białek, dekorujemy małymi trójkącikami z plasterka cytryny lub koperkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka faszerowane, nadziewane itp.*
Top
Bottom