Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka na uroczyste śniadanie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1605942" data-attributes="member: 10341"><p>Ja co prawda zrobiłam je na dzisiejszą kolację, ale rzecz polegała na wypróbowaniu i podaniu Wam sprawdzonego przepisu, a nawet dwóch*. Wpisuję prawie od razu po ich przygotowaniu, bo ostatnio wybrane przeze mnie przepisy i żródła, z których je brałam znikały w tajemniczy sposób. Otóż z broszurki Wielkanoc wydanej przez &quot;Przyjaciółkę&quot; wybrałam pięć rodzajów jajek, znakomicie nadających się na świąteczne śniadanie. Do potraw użyto po 4 jajka.</p><p></p><p><strong>Z czarną oliwką</strong></p><p><strong></strong> -4 jajka</p><p> - 8 czarnych o9liwek</p><p> - 2 łyżeczki szczyp0iorku</p><p> - 1 łyżka majonezu</p><p> - sól, pieprz</p><p></p><p>Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przecinamy wzdłuż na pół, p0o czym wyjmu7jemy żółtka. Oliwki siekamy, a żóltka rozgtniatamy widelcem. Dodajemy posiekany szczypiorek i majonez. Farszem napełniamy połówki jajek i8 dekorujemy plasterkami oliwek.</p><p></p><p><strong>Z kaparami</strong></p><p> <strong>- </strong>4 jajka</p><p> - 10 kaparów<strong></strong></p><p> <strong>- </strong>2 łyżeczki posiekanego szczypiorku</p><p> - 1 łyżka majonezu</p><p> - pieprz</p><p></p><p>Z ugotowanych na twardo i obranych jajek wyjąć żółtka 0 kaparów posiekać, żółtka rozgnieść widelcem. Dodaqć szczypiorek, majonez, doprawić. Farszem nadziewać połówki jajek i udekorować pozostałymi kaparami.</p><p></p><p><strong>Z kawiorem</strong></p><p> <strong></strong>4 jajka </p><p> - 4 łyżeczki kawioru czarnego</p><p> - 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej</p><p> -p 1 łyżka majonezu</p><p></p><p>Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać kawior oraz majonez. Farszem nadziewać połówki jajek i udekorować skórką cytrynową.</p><p></p><p> Z <strong>tuńczykiem</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong> - 4 jajka</p><p> - 4 łyżeczki tuńczyka z puszki </p><p> - koperek</p><p> - 1 yżka majonezu</p><p> - pieprz</p><p></p><p>Jajka ugotować na twardo, jak w powyższych przepisach, wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć i odcisnąć. Źółtka razem z rybą rozgnieść widelcem. Dodać koperek i majonez Farszem nadziewać połówki jajek i udekorować gałązkami koperku.</p><p></p><p><strong>Z pastą rybną</strong></p><p><strong> </strong>- puszka tuńczyka</p><p> - 6 ja</p><p> - 2 łyżki majonezu </p><p> - łyżka koncentratu pomidorowego</p><p> - pół cytryny</p><p> - liście sałaty i kop</p><p> - pieprz</p><p></p><p>Sałatę podzielić na pojedyncze liście, opłukać, osuszyć. Wyłożyć liśćmi półmisek Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie oko9ło 10 minut. Póżniej ostudzić ,obrać i podzielić na pół.</p><p>Tuńczyka rozdrobnić widelcem, zmiksować na jednolitą masę z majonezem, koncentratem, sokiem z cytryny. Doprawić.</p><p>Przygotowaną pastą napełniamy szprycę cukierniczą, albo rożek z papieru i wyciskać ozdobnie na połówki jajek. Ułożyć na liściach sałaty, ozdobić koperkiem.</p><p></p><p>* resztę miałam sprawdzoną wcześniej</p><p></p><p></p><p><strong> </strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1605942, member: 10341"] Ja co prawda zrobiłam je na dzisiejszą kolację, ale rzecz polegała na wypróbowaniu i podaniu Wam sprawdzonego przepisu, a nawet dwóch*. Wpisuję prawie od razu po ich przygotowaniu, bo ostatnio wybrane przeze mnie przepisy i żródła, z których je brałam znikały w tajemniczy sposób. Otóż z broszurki Wielkanoc wydanej przez "Przyjaciółkę" wybrałam pięć rodzajów jajek, znakomicie nadających się na świąteczne śniadanie. Do potraw użyto po 4 jajka. [B]Z czarną oliwką [/B] -4 jajka - 8 czarnych o9liwek - 2 łyżeczki szczyp0iorku - 1 łyżka majonezu - sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przecinamy wzdłuż na pół, p0o czym wyjmu7jemy żółtka. Oliwki siekamy, a żóltka rozgtniatamy widelcem. Dodajemy posiekany szczypiorek i majonez. Farszem napełniamy połówki jajek i8 dekorujemy plasterkami oliwek. [B]Z kaparami - [/B]4 jajka - 10 kaparów[B] - [/B]2 łyżeczki posiekanego szczypiorku - 1 łyżka majonezu - pieprz Z ugotowanych na twardo i obranych jajek wyjąć żółtka 0 kaparów posiekać, żółtka rozgnieść widelcem. Dodaqć szczypiorek, majonez, doprawić. Farszem nadziewać połówki jajek i udekorować pozostałymi kaparami. [B]Z kawiorem [/B]4 jajka - 4 łyżeczki kawioru czarnego - 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej -p 1 łyżka majonezu Z ugotowanych na twardo jajek wyjąć żółtka, rozgnieść widelcem, dodać kawior oraz majonez. Farszem nadziewać połówki jajek i udekorować skórką cytrynową. Z [B]tuńczykiem [/B] - 4 jajka - 4 łyżeczki tuńczyka z puszki - koperek - 1 yżka majonezu - pieprz Jajka ugotować na twardo, jak w powyższych przepisach, wyjąć żółtka. Tuńczyka odsączyć i odcisnąć. Źółtka razem z rybą rozgnieść widelcem. Dodać koperek i majonez Farszem nadziewać połówki jajek i udekorować gałązkami koperku. [B]Z pastą rybną [/B]- puszka tuńczyka - 6 ja - 2 łyżki majonezu - łyżka koncentratu pomidorowego - pół cytryny - liście sałaty i kop - pieprz Sałatę podzielić na pojedyncze liście, opłukać, osuszyć. Wyłożyć liśćmi półmisek Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie oko9ło 10 minut. Póżniej ostudzić ,obrać i podzielić na pół. Tuńczyka rozdrobnić widelcem, zmiksować na jednolitą masę z majonezem, koncentratem, sokiem z cytryny. Doprawić. Przygotowaną pastą napełniamy szprycę cukierniczą, albo rożek z papieru i wyciskać ozdobnie na połówki jajek. Ułożyć na liściach sałaty, ozdobić koperkiem. * resztę miałam sprawdzoną wcześniej [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka na uroczyste śniadanie
Bottom