Przepis znaleziony na stronie przepisy.net, autor: Kura.
ja zrobiłam i wszystkim bardzo smakowały
wpisuję, bo warto ich spróbować
◘ 8 jajek
◘ 100 g cebuli
◘ 100 g pora
◘ 2 łyżki masła
◘ 3/8 I bulionu mięsnego
◘ 125 g pieczarek - dałam około 160 g
◘ 1/8 I śmietany - dałam 18%
◘ 1 łyżka mąki ziemniaczanej - dałam płaską łyżkę
◘ sól, czarny pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie.
Cebulę i pora pokroić w paski (u mnie cebula w kostkę, por w paski), podsmażyć na maśle. Jak już się fajnie podsmażą zalać bulionem. Ja rozrobiłam bulion z kostki, ponieważ 1 kostka jest na 500 ml wody to 375 ml poszło do sosu, a reszta do zlewu (marnotrastwo, trudno). Zagotować. Pieczarki w przepisie było podane aby pokroić w plasterki, ja zawsze kroję w kostkę więc i tym razem była kostka. Pieczarki dodać do bulionu, pogotować. Śmietanę rozrobić z mąką ziemniaczaną i dodać do bulionu. Całość zagotować, doprawić odpowiednią solą i pieprzem.
Jajka obrać, przekroić na połówki i polać sosem. U mnie były z ziemniakami i całość posypana koperkiem:

ja zrobiłam i wszystkim bardzo smakowały

◘ 8 jajek
◘ 100 g cebuli
◘ 100 g pora
◘ 2 łyżki masła
◘ 3/8 I bulionu mięsnego
◘ 125 g pieczarek - dałam około 160 g
◘ 1/8 I śmietany - dałam 18%
◘ 1 łyżka mąki ziemniaczanej - dałam płaską łyżkę
◘ sól, czarny pieprz
Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie.
Cebulę i pora pokroić w paski (u mnie cebula w kostkę, por w paski), podsmażyć na maśle. Jak już się fajnie podsmażą zalać bulionem. Ja rozrobiłam bulion z kostki, ponieważ 1 kostka jest na 500 ml wody to 375 ml poszło do sosu, a reszta do zlewu (marnotrastwo, trudno). Zagotować. Pieczarki w przepisie było podane aby pokroić w plasterki, ja zawsze kroję w kostkę więc i tym razem była kostka. Pieczarki dodać do bulionu, pogotować. Śmietanę rozrobić z mąką ziemniaczaną i dodać do bulionu. Całość zagotować, doprawić odpowiednią solą i pieprzem.
Jajka obrać, przekroić na połówki i polać sosem. U mnie były z ziemniakami i całość posypana koperkiem:

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: