- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Jajka po szkocku zostały przygotowane przez londyński dom handlowy Fortnum & Mason po raz pierwszy w 1851 roku. Tradycyjnie przygotowywało się je w domu, stanowiły popularny posiłek piknikowy. Podawano je na zimno, z sałatką i piklami, jadnak na ciepło są równie dobre.
4 małe jajka ( wielkość S)
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 plaster chleba
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy
czarny mielony piperz
sól
bułka tarta
olej
4 jajka ugotowac na twardo.
Do mięsa dodac 1 jajko, namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, sos Worcestershire, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić na gladką masę.
Jajka ugotowane na twardo obrać.
Mięso podzielić na 4 części. Z każdej częsci formować w dłoniach placuszek, w który zawija się następnie jajko. Należy to zrobić dokładnie.
Jajka obtaczać w bułce tartej.
Smażyć w rondlu, zanurzone co najmniej w 1/3 w oleju.
( dodam, że wcale nie chłoną oleju, taka głębokośc jest jedynie potrzebna, by się równomiernie usmażyły)

4 małe jajka ( wielkość S)
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1 jajko
1 plaster chleba
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka musztardy
czarny mielony piperz
sól
bułka tarta
olej
4 jajka ugotowac na twardo.
Do mięsa dodac 1 jajko, namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, sos Worcestershire, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrobić na gladką masę.
Jajka ugotowane na twardo obrać.
Mięso podzielić na 4 części. Z każdej częsci formować w dłoniach placuszek, w który zawija się następnie jajko. Należy to zrobić dokładnie.
Jajka obtaczać w bułce tartej.
Smażyć w rondlu, zanurzone co najmniej w 1/3 w oleju.
( dodam, że wcale nie chłoną oleju, taka głębokośc jest jedynie potrzebna, by się równomiernie usmażyły)