Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka sadzone na chipsach*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="volpe" data-source="post: 834772" data-attributes="member: 9400"><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>1 łyżka masła ghee, lub 1/2 łyżki oleju roślinnego + 1/2 łyżki masła</p><p>mała cebula - posiekana</p><p>mały ząbek czosnku - rozgnieciony i wymieszany na pastę z 1/4 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru</p><p>2-3 papryczki chili - np. serrano</p><p>1/2 szkl. posiekanej kolendry</p><p>4 duże garście chipsów ziemniaczanych *</p><p>4 jajka</p><p>sól morska</p><p>* chipsy powinny być średniej grubości i niezbyt brązowe, bo będą spalone w smaku</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>- Rozgrzewamy ghee na patelni, dodajemy cebulkę. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodajemy czosnek, imbir i chili. Mieszamy chwilę i dodajemy kolendrę. Wkruszamy chipsy i mieszając łączymy wszystko ze sobą.</p><p>- Na patelni z chipsów robimy gniazda i na każde wbijamy jajko. Wlać po krawędzi 1 łyżkę wody dla pary. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy lekko ogień i smażymy jajka ok. 6-8 minut. Sprawdzamy łyżką jajko, czy usmażyło się tak jak lubimy ( u mnie koniecznie ścięte białko i płynne żółtko) i solimy do smaku.</p><p>- Przekładamy na talerze, najlepiej szeroką łopatką.</p><p></p><p>Smacznego!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="volpe, post: 834772, member: 9400"] [B]Składniki:[/B] 1 łyżka masła ghee, lub 1/2 łyżki oleju roślinnego + 1/2 łyżki masła mała cebula - posiekana mały ząbek czosnku - rozgnieciony i wymieszany na pastę z 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru 2-3 papryczki chili - np. serrano 1/2 szkl. posiekanej kolendry 4 duże garście chipsów ziemniaczanych * 4 jajka sól morska * chipsy powinny być średniej grubości i niezbyt brązowe, bo będą spalone w smaku [B]Wykonanie:[/B] - Rozgrzewamy ghee na patelni, dodajemy cebulkę. Smażymy mieszając od czasu do czasu, aż zacznie lekko brązowieć. Dodajemy czosnek, imbir i chili. Mieszamy chwilę i dodajemy kolendrę. Wkruszamy chipsy i mieszając łączymy wszystko ze sobą. - Na patelni z chipsów robimy gniazda i na każde wbijamy jajko. Wlać po krawędzi 1 łyżkę wody dla pary. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy lekko ogień i smażymy jajka ok. 6-8 minut. Sprawdzamy łyżką jajko, czy usmażyło się tak jak lubimy ( u mnie koniecznie ścięte białko i płynne żółtko) i solimy do smaku. - Przekładamy na talerze, najlepiej szeroką łopatką. Smacznego! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Jajka sadzone na chipsach*
Top
Bottom