- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Jajka zapiekane
4 jajka + 1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
150g klarowanego masła.
100 ml białego octu
sól
starta skórka z cytryny
1. Do gorącej wody z dodatkiem octu delikatnie wrzucamy jajka (niestety każde jajo osobno) i delikatnie gotujemy, aż białko będzie ścięte . Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie.
2. Ochłodzone jajka panierujemy w mące, rozbełtanyn jajku wymieszanym z solą i startą skórką z cytryny i bułce tartej.
3 Smażymy na tłuszczu tak by panierka nabrała złocistego koloru.
PS1. Jajko wrzucamy do kręcącej się wody. Mamy w ten sposób natychmiast uformowane w kulkę jajko.
Ps2 . Jajko można podawać z boczkiem , albo z dipem : 150 g creme fraiche, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, po łyżeczce koperku, pietruszki i mięty, odrobiny chili w proszku i soli i cukru. Ozdobione sałatą.
Ps3. Przepis pochodzi z programu kulinarnego: Meine bayerische Kochschule

4 jajka + 1 jajko
2 łyżki mąki
2 łyżki bułki tartej
150g klarowanego masła.
100 ml białego octu
sól
starta skórka z cytryny
1. Do gorącej wody z dodatkiem octu delikatnie wrzucamy jajka (niestety każde jajo osobno) i delikatnie gotujemy, aż białko będzie ścięte . Wyjmujemy i chłodzimy w zimnej wodzie.
2. Ochłodzone jajka panierujemy w mące, rozbełtanyn jajku wymieszanym z solą i startą skórką z cytryny i bułce tartej.
3 Smażymy na tłuszczu tak by panierka nabrała złocistego koloru.
PS1. Jajko wrzucamy do kręcącej się wody. Mamy w ten sposób natychmiast uformowane w kulkę jajko.
Ps2 . Jajko można podawać z boczkiem , albo z dipem : 150 g creme fraiche, łyżeczka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, po łyżeczce koperku, pietruszki i mięty, odrobiny chili w proszku i soli i cukru. Ozdobione sałatą.
Ps3. Przepis pochodzi z programu kulinarnego: Meine bayerische Kochschule
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: