Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Jak sprawdzić czystość mąki ?
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KAROTKA" data-source="post: 881186" data-attributes="member: 4167"><p><u><strong>Sposób na wykrycie larw moli spożywczych w mące:</strong></u></p><p><u><strong></strong></u></p><p>1) wsypujemy jakąś ilość mąki do szklanego przejrzystego naczynia (szklanka, słoik, butelka) - niemal do pełna i wyrównujemy powierzchnię. Nakrywamy naczynie i pozostawiamy na 12-24 godz.</p><p>Po tym czasie dokładnie oglądamy mąkę przez ścianki naczynia (najlepiej w jasnym pomieszczeniu) i sprawdzamy, czy nie widać jakichś zanieczyszczeń, grudek, tunelików, kanałów wydrążonych w mące. Następnie dokładnie oglądamy powierzchnię mąki, czy nie jest wyraźnie zruszona - powinna być gładka, jak po wcześniejszym wyrównaniu.</p><p></p><p>2) wysypujemy mąkę cienką warstwą na blacie kuchennym (gładkiej desce do krojenia, ciemnym talerzyku) i po wyrównaniu powierzchni nakrywany (miską, pokrywką, odwróconym talerzem) tak, by nie dotykać powierzchni mąki. Po 8-12 godzinach (najlepiej pozostawić na noc) odkrywamy i sprawdzamy, czy powierzchnia jest nadal gładka - czy nie widać tunelików (kanałów drążonych przez owady).</p><p></p><p>3) przesiać mąkę (od razu po zakupie) przez bardzo gęste sitko - sprawdzając, czy na sitku nie pozostały larwy, jajeczka, przędza lub dorosłe osobniki (owady).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KAROTKA, post: 881186, member: 4167"] [U][B]Sposób na wykrycie larw moli spożywczych w mące: [/B][/U] 1) wsypujemy jakąś ilość mąki do szklanego przejrzystego naczynia (szklanka, słoik, butelka) - niemal do pełna i wyrównujemy powierzchnię. Nakrywamy naczynie i pozostawiamy na 12-24 godz. Po tym czasie dokładnie oglądamy mąkę przez ścianki naczynia (najlepiej w jasnym pomieszczeniu) i sprawdzamy, czy nie widać jakichś zanieczyszczeń, grudek, tunelików, kanałów wydrążonych w mące. Następnie dokładnie oglądamy powierzchnię mąki, czy nie jest wyraźnie zruszona - powinna być gładka, jak po wcześniejszym wyrównaniu. 2) wysypujemy mąkę cienką warstwą na blacie kuchennym (gładkiej desce do krojenia, ciemnym talerzyku) i po wyrównaniu powierzchni nakrywany (miską, pokrywką, odwróconym talerzem) tak, by nie dotykać powierzchni mąki. Po 8-12 godzinach (najlepiej pozostawić na noc) odkrywamy i sprawdzamy, czy powierzchnia jest nadal gładka - czy nie widać tunelików (kanałów drążonych przez owady). 3) przesiać mąkę (od razu po zakupie) przez bardzo gęste sitko - sprawdzając, czy na sitku nie pozostały larwy, jajeczka, przędza lub dorosłe osobniki (owady). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Jak sprawdzić czystość mąki ?
Top
Bottom