Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Jalfrezi z batatów, kalafiora i papryki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1566578" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Jalfrezi z batatów, kalafiora i papryki</strong></p><p></p><p>Źródło - Paul, Stella i Mary McCartney &quot;Poniedziałki bez mięs&quot;</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 - 2 łyżki oleju</p><p>1 posiekana cebula</p><p>1 zmiażdżony ząbek czosnku (dałam dwa)</p><p>2 łyżki przyprawy jalfrezi*</p><p>600 ml bulionu warzywnego</p><p>500 g batatów pokrojonych w kostkę</p><p>500 g różyczek kalafiora</p><p>300 g passaty pomidorowej (u mnie około 250 g)</p><p>1 pokrojona w paski czerwona papryka (dałam mrożoną, uprzednio pieczoną i pozbawioną skóry)</p><p>1 pokrojone mango (dałam ok. 1/2 szklanki mrożonego mango i 2 łyżki sosu mango)</p><p>2 łyżeczki posiekanej kolendry (u mnie pietruszki)</p><p>sól, świeżo mielony pieprz</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzać w rondlu olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać przyprawy, podsmażać 3 minuty.</p><p>Dodać bulion, passatę i warzywa i dusić do miękkości warzyw (ja dałam passatę na końcu, jak już warzywa były miękkie).</p><p>Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać kolendrę i mango. </p><p>Można podać z ryżem.</p><p></p><p></p><p></p><p></p><p>* Nie miałam gotowej przyprawy jalfrezi, więc poszukałam, co zawiera w składzie i dałam nieco imbiru, papryczkę chili, kumin, kolendrę, garam masalę, korma curry i kurkumę.</p><p>Warzyw nie ważyłam; wszystkie składniki dałam na oko. </p><p>Smaczne, kolorowe i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam wielbicielom kuchni indyjskiej.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1566578, member: 1024"] [B]Jalfrezi z batatów, kalafiora i papryki[/B] Źródło - Paul, Stella i Mary McCartney "Poniedziałki bez mięs" [B]Składniki:[/B] 1 - 2 łyżki oleju 1 posiekana cebula 1 zmiażdżony ząbek czosnku (dałam dwa) 2 łyżki przyprawy jalfrezi* 600 ml bulionu warzywnego 500 g batatów pokrojonych w kostkę 500 g różyczek kalafiora 300 g passaty pomidorowej (u mnie około 250 g) 1 pokrojona w paski czerwona papryka (dałam mrożoną, uprzednio pieczoną i pozbawioną skóry) 1 pokrojone mango (dałam ok. 1/2 szklanki mrożonego mango i 2 łyżki sosu mango) 2 łyżeczki posiekanej kolendry (u mnie pietruszki) sól, świeżo mielony pieprz [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzać w rondlu olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać przyprawy, podsmażać 3 minuty. Dodać bulion, passatę i warzywa i dusić do miękkości warzyw (ja dałam passatę na końcu, jak już warzywa były miękkie). Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać kolendrę i mango. Można podać z ryżem. * Nie miałam gotowej przyprawy jalfrezi, więc poszukałam, co zawiera w składzie i dałam nieco imbiru, papryczkę chili, kumin, kolendrę, garam masalę, korma curry i kurkumę. Warzyw nie ważyłam; wszystkie składniki dałam na oko. Smaczne, kolorowe i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam wielbicielom kuchni indyjskiej. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Jalfrezi z batatów, kalafiora i papryki
Bottom