Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Jarskie dodatki do potraw
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1652034" data-attributes="member: 2354"><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-lee/shaved-brussels-sprouts-salad-7966609" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-l...s-salad-7966609</a></p><p></p><p>Surowka z brukselki:</p><p>miary na szklanki amerykanskie, ktore sa mniejsze niz polskie (20 mg), lyzki zawsze plaskie i te maja rozne wielkosci</p><p>to jest spora ilosc surowki, mozna sobie odpowiednio zmienic do potrzeb.</p><p></p><p>Winegret:</p><p>1/4 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryn</p><p>tyle samo soku z pomaranczy</p><p>2 lyzki drobno posiekanych szalotek (mozna uzyc zwyklej cebuli salatkowej)</p><p>1 lyzka musztardy Dijon</p><p>2 lyzeczki miodu</p><p>pol szklanki extra virgin oliwy z oliwek</p><p>sol koszerna (mozna zwykla) i swiezo mielony pieprz</p><p>wykonanie:</p><p>w sredniej misce polaczyc soki z cytryn i pomaranczy, dodac szalotki, odstawic na 5 min., po tym czasie dodac musztarde i miod miksujac trzepaczka do uzyskania emulsji, doprawic sola i pieprzem do smaku.</p><p></p><p>2 funty (ok. 1 kg) posiekanej w robocie brukselki (mozna recznie lub kupic paczkowana)</p><p>1/3 szklanki suszonych moreli - posiekac</p><p>1/3 szkl. posiekanych orzechow wloskich</p><p>1/3 szklanki pokrojonego w kostke twardego sera pecorino (albo inny o wyrazistym smaku)</p><p></p><p>do miski z winegretem dodac przygotowane brukselki, morele, orzechy i kostki sera, dobrze razem wymieszac. Mozna podac odrazu albo po 15-20 minutach.</p><p>------------------------------------------------------------------------</p><p>Kalafior pieczony w calosci, 4 porcje:</p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/geoffrey-zakarian/curry-spiced-whole-roasted-cauliflower-7966610" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/geoffre...iflower-7966610</a> - oryginal ze zdjeciem)</p><p></p><p>3 uncje masla (jedna uncja - 30 gram) czyli 90 gram</p><p>3 lyzki oliwy z oliwek</p><p>1 lyzka posiekanego czosnku</p><p>1 lyzeczka curry w proszku</p><p>1 glowka kalafiora</p><p>sol koszerna i swiezy pieprz</p><p>dodatki:</p><p>pol szklanki posiekanych migdalow</p><p>pol szkl. jasnych rodzynek (ewentualnie suszonych czerwonych borowek)</p><p>skorka z limonki i sok z niej (mozna zastapic cytryna)</p><p></p><p>Jogurtowy - tahini sos:</p><p>1/2 szkl. greckiego jogurtu</p><p>3 lyzki oliwkowej oliwy</p><p>2 lyzki tahini (gotowy w sloiku)</p><p>1/4 szkl. posiekanego koperku (luzno)</p><p>pol lyzeczki cuminu w proszku</p><p>1 zabek czosnku - posiekany</p><p>sok z 1 cytryny</p><p>sol koszerna i swiezy pieprz</p><p></p><p>do przybrania:</p><p>1 szklanka cilantro (ja wole natke)</p><p>1 szkl. miety</p><p>1 ostra papryczka czili Fresno, moze byc inna, posiekana</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>nagrzac piekarnik do 225 C (450 F)</p><p>oliwe z maslem rozgrzac w malym rondelku, dodac curry, czosnek i podgrzac 1 minute. (dla weganow chyba tylko oliwa)</p><p>folie aluminiowa pogniesc na grubszy walek (2-3 cm) i zwinac jak wianek/okrag jako baze pod kalafior.</p><p>Umiescic ten okrag na duzej patelni (abo w zaroodpornym garnku) a na nim kalafior w calosci pozbawiony resztek lisci.</p><p>Chodzi o to, alby, aby kalafior nie dotykal dna, zeby cieplo przechodzilo od spodu.</p><p>Posypac sola i pieprzem, polac kalafior mieszanka tluszczu i curry, zostawiajac ok. 1/4 szkl. na potem</p><p>Kalafior piec 10 minut, potem polewac wytworzonym sosem spod kalafiora i dalej piec do miekkowsci - ok. 45 minut polewajac od czasu do czasu sosem z dna.</p><p></p><p>Tymczasem migdaly i rodzynki wsypac do resztki pozostawionej mieszanki curryi ogrzewac na srednim ogniu ok. 3 minut, dodac sok z limonki/cytryny.</p><p>Wyjac kalafior na polmisek, polac sosem z pieczenia i mieszanka curry z dodatkami, posypac skorka z limonki.</p><p></p><p>tahini sos:</p><p>w sredniej misce zmiksowac jogurt z oliwa, tahini, koperkiem, cuminem, czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawic sola i pieprzem.</p><p></p><p>Kalafior polac sosem tahini, posypac cilantro/natka, mieta i posiekana chili papryczka.</p><p></p><p>Mozna dolozyc na polmisku dookola kalafiora pokrojone pieczone osobno kolorowe warzywa, np. marchew, pietruszke, selery, buraki, brukselke, brokuly, cebule, grzybki itp.</p><p> </p><p>Do Ker - to jednak chyba nie bylo robione w szybkim garnku, pomylilo mi sie z innym daniem, ale na upartego chyba mozna w nim zrobic troche modyfikujac.</p><p>--------------------------------------------</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1652034, member: 2354"] [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-lee/shaved-brussels-sprouts-salad-7966609"]https://www.foodnetwork.com/recipes/katie-l...s-salad-7966609[/URL] Surowka z brukselki: miary na szklanki amerykanskie, ktore sa mniejsze niz polskie (20 mg), lyzki zawsze plaskie i te maja rozne wielkosci to jest spora ilosc surowki, mozna sobie odpowiednio zmienic do potrzeb. Winegret: 1/4 szklanki swiezo wycisnietego soku z cytryn tyle samo soku z pomaranczy 2 lyzki drobno posiekanych szalotek (mozna uzyc zwyklej cebuli salatkowej) 1 lyzka musztardy Dijon 2 lyzeczki miodu pol szklanki extra virgin oliwy z oliwek sol koszerna (mozna zwykla) i swiezo mielony pieprz wykonanie: w sredniej misce polaczyc soki z cytryn i pomaranczy, dodac szalotki, odstawic na 5 min., po tym czasie dodac musztarde i miod miksujac trzepaczka do uzyskania emulsji, doprawic sola i pieprzem do smaku. 2 funty (ok. 1 kg) posiekanej w robocie brukselki (mozna recznie lub kupic paczkowana) 1/3 szklanki suszonych moreli - posiekac 1/3 szkl. posiekanych orzechow wloskich 1/3 szklanki pokrojonego w kostke twardego sera pecorino (albo inny o wyrazistym smaku) do miski z winegretem dodac przygotowane brukselki, morele, orzechy i kostki sera, dobrze razem wymieszac. Mozna podac odrazu albo po 15-20 minutach. ------------------------------------------------------------------------ Kalafior pieczony w calosci, 4 porcje: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/geoffrey-zakarian/curry-spiced-whole-roasted-cauliflower-7966610"]https://www.foodnetwork.com/recipes/geoffre...iflower-7966610[/URL] - oryginal ze zdjeciem) 3 uncje masla (jedna uncja - 30 gram) czyli 90 gram 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzka posiekanego czosnku 1 lyzeczka curry w proszku 1 glowka kalafiora sol koszerna i swiezy pieprz dodatki: pol szklanki posiekanych migdalow pol szkl. jasnych rodzynek (ewentualnie suszonych czerwonych borowek) skorka z limonki i sok z niej (mozna zastapic cytryna) Jogurtowy - tahini sos: 1/2 szkl. greckiego jogurtu 3 lyzki oliwkowej oliwy 2 lyzki tahini (gotowy w sloiku) 1/4 szkl. posiekanego koperku (luzno) pol lyzeczki cuminu w proszku 1 zabek czosnku - posiekany sok z 1 cytryny sol koszerna i swiezy pieprz do przybrania: 1 szklanka cilantro (ja wole natke) 1 szkl. miety 1 ostra papryczka czili Fresno, moze byc inna, posiekana Wykonanie: nagrzac piekarnik do 225 C (450 F) oliwe z maslem rozgrzac w malym rondelku, dodac curry, czosnek i podgrzac 1 minute. (dla weganow chyba tylko oliwa) folie aluminiowa pogniesc na grubszy walek (2-3 cm) i zwinac jak wianek/okrag jako baze pod kalafior. Umiescic ten okrag na duzej patelni (abo w zaroodpornym garnku) a na nim kalafior w calosci pozbawiony resztek lisci. Chodzi o to, alby, aby kalafior nie dotykal dna, zeby cieplo przechodzilo od spodu. Posypac sola i pieprzem, polac kalafior mieszanka tluszczu i curry, zostawiajac ok. 1/4 szkl. na potem Kalafior piec 10 minut, potem polewac wytworzonym sosem spod kalafiora i dalej piec do miekkowsci - ok. 45 minut polewajac od czasu do czasu sosem z dna. Tymczasem migdaly i rodzynki wsypac do resztki pozostawionej mieszanki curryi ogrzewac na srednim ogniu ok. 3 minut, dodac sok z limonki/cytryny. Wyjac kalafior na polmisek, polac sosem z pieczenia i mieszanka curry z dodatkami, posypac skorka z limonki. tahini sos: w sredniej misce zmiksowac jogurt z oliwa, tahini, koperkiem, cuminem, czosnkiem i sokiem z cytryny, doprawic sola i pieprzem. Kalafior polac sosem tahini, posypac cilantro/natka, mieta i posiekana chili papryczka. Mozna dolozyc na polmisku dookola kalafiora pokrojone pieczone osobno kolorowe warzywa, np. marchew, pietruszke, selery, buraki, brukselke, brokuly, cebule, grzybki itp. Do Ker - to jednak chyba nie bylo robione w szybkim garnku, pomylilo mi sie z innym daniem, ale na upartego chyba mozna w nim zrobic troche modyfikujac. -------------------------------------------- [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Jarskie dodatki do potraw
Top
Bottom