Wykorzystuję sezon ogórkowy na robienie przetworów, gotowanie zup, robienie sałatek i podawanie do mięs jarzyny z ogórków. Ten przepis, z miesięcznika Ty i Ja, jest dość nietypowy, bo ogórki będą duszone, ale zapewniam Was, że efekt jest doskonały.
Składniki
1 kg ogórków - wybierać "smukłe", bez dużej ilości pestek
5 - 7 dkg masła
4 - 5 łyżek białego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)
łyżeczka cukru
sól i pieprz
1/2 filiżanki kwaśnej śmietany
ew. skąpa 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej (brałam pszenną)
3 łyżeczki drobno posiekanego koperku (może być więcej)
Ogórki obieramy, kroimy na plastry około 3 cm grubości i podduszamy przez 10 minut w maśle. Po tym czasie dodajemy wino, cukier oraz soli i pieprzu do smaku. Na małym ogniu dusimy dalsze 15 - 20 minut. Gdy ogórki są miękkie podprawiamy je śmietaną z mąką ( ja wolę pszenną), podgrzewamy i raz tylko zagotowujemy. Tuż przed podaniem mieszamy z koperkiem i podajemy do gotowanych i smażonych mięs, ziemniaków, ryżu na sypko.
Składniki
1 kg ogórków - wybierać "smukłe", bez dużej ilości pestek
5 - 7 dkg masła
4 - 5 łyżek białego wytrawnego wina (brałam półwytrawne)
łyżeczka cukru
sól i pieprz
1/2 filiżanki kwaśnej śmietany
ew. skąpa 1/2 łyżeczki maki ziemniaczanej (brałam pszenną)
3 łyżeczki drobno posiekanego koperku (może być więcej)
Ogórki obieramy, kroimy na plastry około 3 cm grubości i podduszamy przez 10 minut w maśle. Po tym czasie dodajemy wino, cukier oraz soli i pieprzu do smaku. Na małym ogniu dusimy dalsze 15 - 20 minut. Gdy ogórki są miękkie podprawiamy je śmietaną z mąką ( ja wolę pszenną), podgrzewamy i raz tylko zagotowujemy. Tuż przed podaniem mieszamy z koperkiem i podajemy do gotowanych i smażonych mięs, ziemniaków, ryżu na sypko.